Anders Retzner, hydrogeolog på SGU. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix / TT och SGU

Dåligt utgångsläge inför sommaren – grundvattnet i fokus under Världsvattendagen

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen 22 mars är det Världsvattendagen och i år har arrangörerna valt att ha grundvattnet som huvudtema. För närvarande är nivåerna bra i de små magasinen i Östergötland och på Gotland. Däremot är nivåerna  i de stora magasinen under de normala på Gotland och i större delen av Östergötland.

”Eftersom grundvatten inte syns tänker vi inte på det”, skriver SGU, Sveriges geologiska undersökning, på sin sajt. Grundvattnet är samtidigt livsviktigt och de menar att det ska ”vårdas, värnas och värdesättas”.

Torrt i mars

I februari regnade det förhållandevis mycket vilket gör att nivåerna är höga i de flesta små magasinen i Östergötland och på Gotland. Däremot har det i stort sett inte regnat alls hittills i mars. Något som gör att utgångsläget inför sommaren är dåligt, skriver Anders Retzner, hydrogeolog hos SGU, i ett mejlsvar till SVT Nyheter Öst.

”Nivåer mycket under det normala”

Sedan 2017 har båda länen varit inne i en period med låga nivåer i de stora magasinen. Så ser det ut att fortsätta, enligt Anders Retzner: ”Det kan innebära nivåer mycket under de normala när vi jämför med alla historiska mätningar vi har.” I de stora magasinen krävs långa perioder med mycket regn för att nivåerna ska öka på lång sikt.

De låga grundvattennivåerna brukar innebära bevattningsförbud och under fjolåret infördes det i: Valdemarsvik, Ydre och Region Gotland.

Grundvatten i små magasin till vänster och stora magasin till höger. Grönt är normalt, gult är under normalt, orange är mycket under normalt och blått över normalt. Foto: SGU

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir svarar på de vanligaste missförstånden kring allt som har med grundvatten att göra. Foto: SVT

Stora och små grundvattenmagasin

Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. De återfinns i princip i hela Sverige i till exempel morän och urberg. Både grävda och borrade brunnar brukar finnas i små magasin och de används vanligtvis för enskild vattenförsörjning, det vill säga vatten från egen brunn. Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning.

Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och reagerar långsamt på nederbörd och vattenuttag. De finns ofta i sand- och grusavlagringar (rullstensåsar) samt ibland i sedimentär berggrund. Stora magasin är inte lika allmänt förekommande i Sverige som små magasin, men de är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Närmare hälften av landets befolkning använder kommunalt grundvatten.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.