Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cicero Moraues har utgått från en digital 3D-avbilding av kraniet när han har återskapat ansiktet. En yxa tycks ha varit vapnet som tillfogade skallen dess skador. Foto: Cicero Moraes

Han dödades vid slaget om Gotland 1361 – nu får ansiktet nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Ett kranium från en gotländsk soldat har blivit något av en världsnyhet. En brasiliansk 3D-designer har gjort en rekonstruktion av mannen som stupade vid slaget om Gotland 1361. Han hoppas att bilderna ska påminna om krigets verkliga fasor.

År 1361 stred en dansk invasionsarmé mot gotlänningar i ett slag utanför ringmuren där uppåt 2000 personer dog. Kraniet hittades i en av de massgravar i närheten av slaget som arkeologer grävde ut på 1920-talet.

Måste vara skrämmande

Den brasilianske 3D-designern Cicero Moraes råkade hitta bilder på skallen när han skulle göra en studie om fotogrammetri. Med hjälp av den tekniken har han gjort en digital modell av hur mannen kunde ha sett ut och hur hans skador kan ha uppstått.

Gotland

– Jag hoppas att människor kan få se vad en konflikt verkligen innebär. Idag kan vi till exempel se många bilder från krig som inte visar vad som händer där. Vi ser bara förstörda hus, pansarfordon som kör och trupper som marscherar. Men vad som händer i den faktiska striden, och nivån på våldsamheterna, måste vara skrämmande. Den här ansiktsrekonstruktionen är en påminnelse om vad som kan hända, säger Cicero Moraes i ett mail till SVT Nyheter Öst.

Se mer från det återskapade ansiktet i klippet i spelare ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet