En person står vid ett fönster och blickar ut genom persiennerna. Bakgrunden visar flera byggnader i svagt ljus. Rummet har en modern inredning med en blå hängande lampa och en radiator synlig. Bedrägeri, äldrebedrägeri, fusk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har fört över 2 250 000 kronor, jag litade på henne”. säger Johan som är en av dem som förlorat pengar i bedrägerihärva Foto: Linnea Burén/SVT

Han lurades på miljoner av bankkvinnan: ”Känns förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Miljonerna från försäljningen av Johans avlidne farmors hus skulle bli hans framtida pension. Men bankkvinnan som skulle investera pengarna i aktier visade sig vara en bedragare. Johans överföringar användes till lyxkonsumtion, mat, resor och att slussas vidare till Södertäljenätverket.

– Det känns förjävligt. Det är kört, säger han.

Johan fick kontakt med kvinnan genom en gemensam vän. Hon hade jobbat på flera svenska storbanker och tilldelats priser för sina prestationer som rådgivare. När hon erbjöd sig att placera hans besparingar kände han tillit.

– Jag har fört över 2 250 000 kronor, jag litade på henne. säger han.

En dag på jobbet ringde polisen till Johan och bad honom komma hem till lägenheten för förhör. Kvinnan och hennes sambo hade häktats. Tillsammans misstänktes det, utåt sätt, framgångsrika affärsparet för grov penningtvätt och grovt bedrägeri.

Johans pengar hade använts till konsumtion och avbetalningar till kriminella nätverk. Se mer i klippet.

Dömdes i tingsrätten

I augusti 2024 dömdes paret av Norrköpings tingsrätt för grov penningtvätt och grovt bedrägeri. Enligt domen hade de lurat 15 personer, främst äldre och funktionsnedsatta, på över 11 miljoner kronor.

– Jag känner en eller två, förutom mig, som är handikappad. Sen är det flera äldre som kanske haft någon fru som gått bort och satt pengarna på bankkvinnan att förvalta. Det hade paret istället bara levt på, säger han.

Skulder till kriminella

Paret nekar till brott och vittnar istället om ett familjeliv under stor utpressning med våldsamma hot, då de hamnat i skuld till Södertäljenätverket. Paret är därför också målsägande i fallet och kvinnan säger att hon aldrig haft för avsikt att lura någon.

Johan heter egentligen något annat.

Det blev fängelsedomar i tingsrätten men när förhandlingarna i hovrätten börjar hoppas försvaret på frikännande. Bankkvinnan menar att domen är orättvis och att straffet inte är rimligt. Hör hennes advokat Jakob Lindgren i klippet nedan.

– Vår förhoppning och yrkande är att hovrätten ska frikänna min klient, säger Jakob Lindgren. Foto: Tiffany Lind / SVT

Bedrägerihärvan

I slutet av september tas bedrägerihärvan upp i Göta hovrätt.

Utöver paret så tilltalas fem andra personer, varav flera har koppling till grov organiserad brottslighet.

Två män – 45 och 38 år gamla – ska ha hotat och utövat utpressning mot paret. Paret är därför också målsägande i fallet.

Tre män – 29, 36 och 51 år gamla – för grovt penningtvättsbrott.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.