Johan fick kontakt med kvinnan genom en gemensam vän. Hon hade jobbat på flera svenska storbanker och tilldelats priser för sina prestationer som rådgivare. När hon erbjöd sig att placera hans besparingar kände han tillit.
– Jag har fört över 2 250 000 kronor, jag litade på henne, säger han.
En dag på jobbet ringde polisen till Johan och bad honom komma hem till lägenheten för förhör. Kvinnan och hennes sambo hade häktats. Tillsammans misstänktes det, utåt sett, framgångsrika affärsparet för grov penningtvätt och grovt bedrägeri.
Johans pengar hade använts till konsumtion och avbetalningar till kriminella nätverk. Se mer i klippet.
Dömdes i tingsrätten
I augusti 2024 dömdes paret av Norrköpings tingsrätt för grov penningtvätt och grovt bedrägeri. Enligt domen hade de lurat 15 personer, främst äldre och funktionsnedsatta, på över 11 miljoner kronor.
– Jag känner en eller två, förutom mig, som är handikappad. Sen är det flera äldre som kanske haft någon fru som gått bort och satt pengarna på bankkvinnan att förvalta. Det hade paret istället bara levt på, säger han.
Skulder till kriminella
Paret nekar till brott och vittnar istället om ett familjeliv under stor utpressning med våldsamma hot, då de hamnat i skuld till Södertäljenätverket. Paret är därför också målsägande i fallet och kvinnan säger att hon aldrig haft för avsikt att lura någon.
Johan heter egentligen något annat.
Det blev fängelsedomar i tingsrätten men när förhandlingarna i hovrätten börjar hoppas försvaret på frikännande. Bankkvinnan menar att domen är orättvis och att straffet inte är rimligt. Hör hennes advokat Jakob Lindgren i klippet nedan.
Bedrägerihärvan
I slutet av september tas bedrägerihärvan upp i Göta hovrätt.
Utöver paret så tilltalas fem andra personer, varav flera har koppling till grov organiserad brottslighet.
Två män – 45 och 38 år gamla – ska ha hotat och utövat utpressning mot paret. Paret är därför också målsägande i fallet.
Tre män – 29, 36 och 51 år gamla – för grovt penningtvättsbrott.
Samtliga inblandade förnekar brott.