En polis i uniform står framför en vägg med Sveriges riksvapens symbol. Bakgrunden är ljus och suddig, vilket framhäver polisen som står i fokus. Uniformen har detaljer som tydligt visar att det är en svensk polis. Penningstvättsbrott, bedrägeri, utpressning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november förväntas en ny lag ge polisen nya verktyg att återta brottsvinster från kriminella. Hör mer i klippet ovan. Foto: Linnea Burén/SVT

100 miljarder i vinst till kriminella varje år – penningtvätten ökar

Publicerad

Kriminella tjänar 100 – 150 miljarder på att begå brott i Sverige varje år. I en ny rapport beskriver Polisen hur den kriminella ekonomin leder till stora förluster för samhället. Samma summa skulle istället kunna tredubbla barnbidraget till alla svenska barnfamiljer.

– Jag ser ljust på framtiden, men jag tror det kommer bli värre innan det blir bättre, säger Annika Öhmark, samordnare kriminell ekonomi i polisregion Öst.

Den ekonomiska brottsligheten har vuxit kraftigt i Sverige de senaste åren. Förutom att de svarta pengarna skapar osund konkurrens, så kan den växande kriminella ekonomin också kopplas till senaste årens ökning av mord, skjutningar och explosioner.

Bland de kriminella gängen beräknas idag bedrägerier vara den största inkomstkällan. Polisen märker också av att gängkriminella fokuserar mer på utpressning och hot för att driva in påhittade böter eller skulder.

”De lurar andra att hjälpa till med penningtvätt” – hör mer i klippet ovan.

Under förra året anmäldes omkring 9000 utpressningsbrott, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med året innan.

– Vi vet att om vi griper en person så står det flera redo i kö att ta över, så vi behöver fortsätta att jobba mot nätverken och vi behöver samverka med andra aktörer både externt och internt, säger Annika Öhmark.

Penningtvätten ökar

Ekobrottsmyndigheten uppskattar att 130 miljarder kronor tvättas i Sverige varje år. Endast mellan 2022 och 2023 misstänker finanspolisen att penningtvätten ökat med 24 %.

Äldres pengar användes för att betala skulder till kriminella – se mer om paret som lurade dem i klippet nedan.

En delad bild som visar två fotografier av personer vid vattnet. Det vänstra fotot har en mörkare himmel och visar en person med långt hår, medan det högra fotot visar en klarare himmel och två personer vid en strand. Både bilderna har redigerade ansikten, vilket gör dem oigenkännliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Norrköping har ett affärspar lurat sammanlagt 15 personer – äldre och funktionsnedsatta – på flera miljoner. För pengarna har de köpt märkeskläder och resor men också betalat av skulder till kriminella gäng. Hur kan de luras? Få hela historien i klippet. Foto: polisen/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.