En delad bild som visar två fotografier av personer vid vattnet. Det vänstra fotot har en mörkare himmel och visar en person med långt hår, medan det högra fotot visar en klarare himmel och två personer vid en strand. Både bilderna har redigerade ansikten, vilket gör dem oigenkännliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret använde pengarna till familjens lyxiga livsstil med märkeskläder, resor, alkohol och mat. Och för att betala av skulder till kriminella gäng. Se mer i klippet ovan. Foto: polisen/privat

Så lurade paret i Norrköping äldre och funktionsnedsatta på miljoner

Publicerad

På ytan levde affärsparet ett lyxigt familjeliv med framgångsrika jobb, skärgårdshus, båt och exklusiva vanor. Men vintern 2024 togs allt i från dem, när de häktades misstänkta för grov penningtvätt och grovt bedrägeri.

Det här är ett fall där miljoner flödat mellan företag, nätverkskriminella och privatpersoner inom Norrköpings näringsliv.

I tingsrätten dömdes paret för att ha lurat 15 personer, främst äldre och funktionsnedsatta, på över 11 miljoner kronor – pengar som delvis används till lyxkonsumtion men också för att slussats vidare till kriminella gäng.

Paret nekar till brott och vittnar istället om ett familjeliv under stor utpressning med våldsamma hot, då de hamnat i skuld till Södertäljenätverket.

Se mer om den stora bedrägerihärvan och hur den startade i klippet ovan.

Bedrägerihärvan

I slutet av september tas bedrägerihärvan upp i Göta hovrätt.

Utöver paret så tilltalas fem andra personer, varav flera har koppling till grov organiserad brottslighet.

Två män – 45 och 38 år gamla – ska ha hotat och utövat utpressning mot paret. Paret är därför också målsägande i fallet.

Tre män – 29, 36 och 51 år gamla – för grovt penningtvättsbrott.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.