En bäver simmar genom vatten i en genomskinlig tank, med en påtaglig syn av dess kropp och päls. Bakgrunden visar en slät yta utan några synliga objekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förutom en mängd olika fiskarter så utnyttjas kameratunneln i faunapassagen vid vatttenverket i Stångån av både uttrar och bävrar. Foto: Tobias Holmqvist / SVT

Här filmas och räknas fiskarna vid kraftverket i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

För att ta reda på hur många fiskar och vilka arter som använder fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Stångån i centrala Linköping har en ny AI-undervattenskamera installerats – och flödet av fiskar och andra vattenlevande djur som passerar går att följa live på webben.

Kameran sitter i den så kallade faunapassagen vid inloppet till Tekniska verkens vattenkraftverk. Räknaren använder avancerad kamerateknik i kombination med artificiell intelligens som identifierar och mäter fiskarna som passerar.

– Fiskarna som kommer nedströms från Roxen ska på något sätt upp i Stångån och då måste de passera den här kameran. Då filmar vi dem och så får vi statistik och kan göra en analys, säger Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken

Vill ha upp asp till Tannefors

Karpfisken asp är utrotningshotad och nu en av de fiskarter som noggrant studeras med hjälp av kameratunneln.

– Den ska vi försöka få upp från Roxen i Stångån för att den ska simma upp till Tannefors och leka där på iordningställda lekplatser, nedströms Tannefors kraftstation. Och den har passerat, konstaterar Jakob Bergengren.

Se fiskar, utter och bäver och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.