Elsa Carlsson. Miriam Popangelova. Hulda Bohlin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Carlsson och Miriam Popangelova som precis har börjat årskurs ett på gymnasiet, berättar vad de känner inför aktiviteterna. Foto: Edina Foric/SVT

Hulda om uppstartsveckan i Norrköping: ”Jag hoppas att det inte blir för stökigt”

Uppdaterad
Publicerad

Stök, fylla, sexuella trakasserier och förnedrande utmaningar är inte ovanligt när elever börjar sitt första år på gymnasiet. SVT Nyheter Öst har träffat elever från årskurs tre på Kunskapsgymnasiet som arbetar för att motverka dessa problem.

– Vi känner att vi måste ta en del ansvar för det där, säger Tiama Abdulnoour som går i årskurs tre.

Fler föräldrar behövs ut på stan

Första veckan är fylld med lära-känna-aktiviteter, och därför har polisen och Norrköpings kommun uppmanat vuxna att vara mer synliga ute på stan. Aktiviteterna fortsätter efter skoltid och har tidigare år lett till stök runt om i landet.

– Det kan lätt bli mycket och det kan bli grupptryck då är det bra att föräldrar kan ha koll, säger Elsa Carlsson som precis har börjat årskurs ett.

I videoklippet berättar Tiama Abdulnoour som går i årskurs tre, om hur de arbetar för att förhindra att situationen går överstyr.

Julia Ekenlie, Arthur Sundblad, Tiama Abdulnoour går i årskurs tre på Kunskapsgymnasiet. De hoppas att alla kommer känna sig välkomna och trygga. Foto: Edina Foric/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.