Gulli med matte Ingela Karlsson. – Hela hundsverige har berörts av Gullis mystiska och tragiska historia. Foto: Ingela Karlsson

Hunden Gulli hittades under brygga – nu har hon somnat in: ”Kroppen stängde av”

Uppdaterad
Publicerad

I början av juli hittades en utmärglad hund under en brygga i Fyrudden utanför Valdemarsvik. Tikens tillstånd var kritiskt när Ingela Karlsson och hennes familj i Valdemarsvik tog hand om henne.

Nu har Gulli fått somna in – omgiven av sina nya familjemedlemmar.

– Jättesorgligt, vi har gråtit och gråtit, säger Ingela Karlsson.

Det var i slutet av förra veckan som den 13-åriga labradormixen Gulli blev jättetrött och somnade med huvudet i vattenskålen.

– Hade vi inte varit där hade det kunnat sluta redan där.

Nästa morgon åkte de med Gulli till veterinären.

– Efter att hon fått dropp blev hon en helt ny hund. Hon lekte med boll, joggade runt poolen och gick långa promenader med oss.

Blev sämre igen

Men några dagar senare började hon sjunka ihop igen. Familjen trodde att hennes inkontinens berodde på urinvägsinfektionen hon medicinerats mot och som nu nästan var hävd.

– Hon drack och drack hela tiden. Och hon kunde inte behålla vätskan. Kroppen stängde liksom av, säger Ingela.

Trots nytt dropp blev Gulli sämre och sämre. Enligt hennes veterinärer finns det olika åkommor som gör att vätskan hon dricker inte tas upp i kroppen. Så på deras rekommendation bestämde sig familjen för att ta bort Gulli.

– Vi satt och klappade henne hela familjen, när hon somnade in.

”Berört hela Sverige”

Familjen hittade henne under bryggan i Fyrudden den 9 juli, där hon klamrade sig fast på en sten i vattnet utan att kunna ta sig därifrån. Hur hon hamnade där är det ingen som vet säkert.

– Troligast har hon ramlat av en båt. Olyckshändelse eller dumpad. Kanske har hon varit van vid att vara instängd i hytt, för när hon först satt i karantän under vaccinationstiden, instängd i vår mjölkbod, sa hon inte ett knyst.

Och Gullis öde har påverkat många.

– Det här har berört hela hundsverige. Tusentals människor har dykt upp som vill skänka pengar och hjälpa till med medicin, hjälpmedel som täcken och annat. Och det har varit över 100 000 visningar på filmerna vi lagt upp på Gulli, säger Ingela Karlsson.

hund, flicka, kvinna, hamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Gulli räddad och återhämtar sig nu på gården hos familjen Karlsson i Valdemarsvik. Foto: Magdalena Moreno/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.