Jonatan Svenson på Brunneby ved står vi en stor last med ved.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är lite nödved som kan funka för en del, säger Jonatan Svensson om att barkborregran kan vara en tillfällig lösning. Se mer om vedbristen i klippet. Foto: August Askbom/SVT

Barkborregranar nödlösning på vedbristen – redan intresse för nästa höst

Uppdaterad
Publicerad

Det eldas för fullt i vedspisar och kakelugnar runt om i landet. I höstas besökte SVT Nyheter vedhandlaren Jonatan Svensson som redan då kunde konstatera att ved skulle komma att bli en bristvara.

Men för att stävja den stora efterfrågan har han nu hittat en nödlösning.

– Jag står här vid en hög med barkborregran. Det är granar som har dött i skogen och torkat vilket innebär att man kan elda med dem direkt. Så det är lite nödved som kan fungerar för vissa, säger Jonatan Svenson, vedhandlare på Brunneby ved.

”Ordentligt med beställningar”

Ved är inget man kan producera hur som helst. Den måste nämligen genomgå en torkningsprocess som vanligtvis sker under vår och sommar.

Linköping

Redan nu märker Jonatan Svensson att hans kunder förbereder sig inför nästa vinter.

– Vi ser ett ökat intresse för att man redan nu vill säkra upp med ved inför nästa vinter. Vi har fått ordentligt med beställningar till nästa höst.

Se mer om hur vedbristen kan lösas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet