Videodagboken

Coronakrisen genom undersköterskan Theréses ögon

Coronakrisen genom undersköterskan Theréses ögon

Videodagboken: Coronakrisen genom undersköterskan Theréses ögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Det var så härligt att få träffa Hjalle igen!”

“I den här videon följde jag med när Jan “Hjalle” Hjalmarsson kom på återbesök på sjukhuset. Det var han som jag filmade i sjukhussängen, när han dansade av glädje.

Jag jobbade väldigt nära honom när han vårdades på IVA. Det var så härligt att träffa honom igen och kunna prata med honom den här gången.

När jag träffar patienterna kämpar de för livet. En del är sövda, andra har bara suddiga minnen.

Därför skriver vi som jobbar med patienterna på IVA ofta några rader i en intensivvårdsdagbok som de kan läsa efteråt. Och när de har varit hemma ett tag får de komma tillbaka och gå igenom dagboken, titta på foton, ställa frågor och gå igenom det som hände.”

I den här videon får ni följa med när Jan ”Hjalle” Hjalmarsson kommer på återbesök till IVA-avdelningen där han vårdades i respirator i över en månad - och får se personalen utan ansiktsmasker för första gången.

Efter fem månader och mer än 50 videoberättelser och artiklar avslutar vi nu Videodagboken från Vrinnevisjukhusets covid-19-avdelning.

Tack till alla er som har tittat. Och ett stort tack till Therése och de andra på avdelning D-IVA som gav oss förtroendet. /Tina Enström, reporter SVT Nyheter Öst, tina.enstrom@svt.se

I den här studiointervjun berättar undersköterskan Therése Mechlenburg om att operationerna har dragit igång igen - och om pressen att hinna med så många av möjligt som nu står i kö för en operation.

Sjukhusledningen har godkänt att Therése Mechlenburg har filmat sjukhusvardagen på covid-19-avdelningen D IVA med sin mobiltelefon. 

Inga patienter har filmats utan godkännande. Videorna har publiceras med viss eftersläpning för att värna integriteten.

Läs mer i artikeln ”Så värnar vi patienternas integritet” under videoberättelserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Vi räddade liv“

“Det är fem månader sedan min kollega Riitta-Leena och jag klev in på D-IVA, Vrinnevisjukhusets nyöppnade covid-19-avdelning.

Klockan var 6:20, vi stod i omklädningsrummet, rädda, kallsvettiga och ångestfyllda inför det vi stod inför. Vår nya fiende covid-19.

Nu har covid-19-avdelningen stängt och operationsavdelningen kan öppna igen. Så bra det blev ändå. Inte allt. Men mycket. Alla fina grejer vi fixade. Vi räddade liv.”

I videon berättar undersköterskan Therése Mechlenburg hur hon upplevt månaderna med covid-19. Du får också se några av de mest dramatiska ögonblicken från Videodagboken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

“Äntligen skulle undersköterskornas roll i vården uppmärksammas“

“Vad roligt! tänkte jag när jag blev uppringd av en representant från Kommunal Öst. Jag hade blivit utvald att representera alla undersköterskor i Sverige vid riksmötets öppnande den 8 september.

Äntligen skulle undersköterskornas roll i vården uppmärksammas. Det kändes viktigt att vi också får synas, eftersom det ofta bara talas om läkare och sjuksköterskor.

Jag är stolt över oss undersköterskor, inte bara vi som har jobbat i intensivvården, utan alla som jobbar i hemtjänst, särskilda boenden och LSS. 

Ni är mina hjältar och borde få applåder på balkongen varje dag i veckan, pandemin eller inte.

På bara 42 timmar ställde jag och kollegorna på Vrinnevisjukhusets dagkirurg om. Schemat som sattes upp på väggen fylldes direkt. Alla ställde upp.

Därför kändes det stort och viktigt när jag blev inbjuden till riksmötets öppnande för att få representera oss undersköterskor och bli tackad för vår insats under pandemin.

Men så ringde någon från riksdagen. Och avbokade.

Vi fick aldrig någon kompensation för vår insats under pandemin, förutom en t-shirt och ett presentkort. Och vårdpersonalen får inte heller vara med vid riksdagens öppnande och bli tackade.

Men jag är ändå så stolt över min och kollegornas arbetsinsats, oavsett profession. Jag har mött kollegor som oavsett befattning, titlar och tidigare erfarenheter har blandat läkemedel, sugit slem, satt sonder.

Tillsammans har vi räddat liv.”

I videon berättar Therése om känslorna efter telefonsamtalen från riksdagen.

I artikeln här intill kan du läsa att riksdagens talman senare hörde av sig - med en annan slags inbjudan.

I en artikel nedanför videodagboken kan du läsa mer om ersättningen i Region Östergötland och HR-direktörens kommentar kring det.

För bara några dagar sedan kom en ny inbjudan

Undersköterskan Therése Mechlenburg uttryckte sin besvikelse i Videodagboken över att vårdpersonalen och undersköterskorna inte skulle få uppmärksammas i riksdagen.

När SVT Nyheter Öst bad talmannen om en kommentar kom en ny slags inbjudan till Therése. I artikeln kan du läsa mer om den inbjudan.

Tuff sommar på IVA - men HR-direktören har en annan bild

I den här artikeln berättar undersköterskan Therése Mechlenburg om sommaren - och HR-direktören för Region Östergötland, Zilla Jonsson, ger sin bild av helheten som delvis skiljer sig:

- Det  jag hör från verksamheten är att det har varit mer stabilt och bättre bemannat än på flera år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

“Då vart det bara en IVA-syrra kvar“

“Den här videon handlar om sommaren och att det kändes tufft vissa dagar.

För att det var betydligt färre erfarna som jobbade. Och ibland var vi inte så många heller.

Så det ledde ju till att jag ibland tvingades göra saker som jag inte kände mig så bekväm med alla gånger.”

Videon spelades in vid olika tillfällen under sommaren.

I videon får vi följa Therése på väg till några extrapass under sommaren - och hur hon upplever situationen på intensivvårdsavdelningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

“Det här året har varit mitt knasigaste år på många år“

“Idag fick vi känslomässig handledning av företagshälsovården. Vi skulle prata om hur den här tiden har varit.

Det här året har varit mitt knasigaste år på många år. Jag har inte fått så många otippade arbetsuppgifter sedan jag blev deltidsbrandman.

Men jag är sådan som person att jag mår bättre av att kasta mig in och hjälpa till än att stå bredvid och försöka förstå.

Och rädslan jag kände när vi startade covid-19-avdelningen på Vrinnevisjukhuset känner jag inte längre. Jag har acklimatiserat mig.”

I videon får du följa med in på den handledning som personalen på covid-19-avdelningen fick.

Efter intensivvården: ”Det är ingenting som är så viktigt längre”


Många såg videon där Jan ”Hjalle” Hjalmarsson sängdansade av glädje när han mådde bättre på covid-19-avdelningen.

Nu berättar han om månaden på IVA och hur snabbt han återhämtade sig efteråt.

- Det är ingenting som är så där jädra viktigt längre, säger han.

I reportaget berättar Hjalle bland annat vad som var det första han skrev i anteckningsblocket när han vaknade upp i respirator på IVA - och vad han bestämde sig för att göra när han kom hem.