• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Domstolen: Cementas kalkbrytning på Gotland får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Cementa får fortsätta bryta sten i sina kalkbrott på Gotland, meddelar mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen har beslutat att Cementa får fortsätta bryta sten i ytterligare fyra år, vilket var den tidsperiod bolaget hade ansökt om. Under de åren ska man förbereda en ansökan om ett längre tillstånd som räcker i 20-30 år.

Beviljat Natura 2000-tillstånd

Domstolen har också beviljat ett så kallat Natura 2000-tillstånd eftersom man bedömer att de närliggande Natura 2000-områdena inte kommer att ta skada av täktverksamheten.

Kampen om kalket på Gotland

– Cementa har redovisat ett tillräckligt underlag för den prövning som mark- och miljödomstolen ska göra, och det underlaget visar att fortsatt grundvattenbortledning under fyra års tid inte kommer att skada livsmiljöerna i Natura 2000-områdena och inte heller äventyra dricksvattenförsörjningen, säger rättens ordförande rådmannen Karin Röckert i ett uttalande.

Undantag och dispens

Domstolen skriver i domen att kalkstensbrytningen i Slite behövs ”för att tillgodose ett allmänintresse av större vikt” och att det därför är möjligt att bevilja undantag från bestämmelserna om miljökvalitetsnormer för grundvatten.

Domstolen har också beviljat dispens från förbuden i artskydds­förordningen.

Ett överklagande av domen ska ha kommit in till domstolen senast den 3 januari 2023.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Se hela SVT:s sändningen på SVT Play.

Bakgrund: Turerna kring Cementa

  • Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.
  • Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.
  • Högsta domstolen sade den 25 augusti förra året nej till att ta upp Cementas överklagan.
  • För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd för Cementa.
  • Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september 2021 röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.
  • Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.
  • Fyra miljöorganisationer överklagade, men Högsta förvaltningsdomstolen har funnit att regeringens tillstånd inte strider mot någon lag.
  • Cementa började om med sin tillståndsprocess och lämnade in en ny ansökan om tillstånd i fyra år till mark- och miljödomstolen. I domen som meddelades den 13 december i år sade domstolen ja till ansökan. Samtidigt pågår Cementas arbete med ansökan om tillstånd för längre tid.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet