Nordkalk vill få tillstånd att bryta mer sten i Klinthagens kalkbrott. Foto: Patrik Widegren /SVT

Ja till fortsatt brytning för Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Nordkalk får tillstånd att utöka sitt kalkbrott i Klinthagen i Lärbro. Det meddelade Mark- och Miljööverdomstolen idag. Domstolen konstaterar att verksamheten inte hotar Natura 2000-området Hoburgsmyr.

– Det var med lättnad vi mottog detta besked. Nu kan vi planera för den fortsatta verksamheten i Klinthagen samtidigt som vi får mer tid för planeringen av den långsiktiga kalkstensförsörjningen på Gotland. Vi avser att fortsätta verksamheten på Gotland i många år framöver, säger Mikael Lindberg, platschef Nordkalk Storugns, i ett pressmeddelande.

Vid Klinthagen har Nordkalk brutit kalk sedan 1980-talet men stenen i brottet håller på att ta slut. Därför har Nordkalk under lång tid försökt att få tillstånd till ett nytt kalkbrott i Ojnareskogen. Där meddelade regeringen i somras att området som berörs av kalkbrytningen ska klassas som natura 2000-område. Därmed blir kalkbrytning i Ojnareskogen mycket svårt att få till stånd.

Kampen om kalket på Gotland

Får fortsätta kalkbrytning

För Nordkalk så ökar detta vikten av att kunna fortsätta att bryta kalk i Klinthagen. Bolagets ansökan om att utöka kalkbrottet har mött motstånd från bland annat Naturvårdsverket som menar att skyddade djur- och växtarter kan skadas.

Domstolen menar dock att den inverkan som kalkbrytningen får på dessa arter, inte hotar deras population i stort. Nordkalk får därmed tillstånd att fortsätta brytningen i brottet.

Ett villkor är att företaget skapar ett nytt fortplantningsområde för de hotade fjärilsarterna apollofjäril och svartfläckig blåvinge eftersom ett sådant område försvinner i samband med brytningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet