Ojnareskogen ska bli ett Natura 2000-område. Det meddelade regeringen genom Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i Visby idag.
– Det är ett stort beslut som tryggar våra barn och barnbarns framtid, sa Åsa Romson (MP) på presskonferensen.
”Världsunikt område”
Anledningen till beslutet är enligt Romson att området är så speciellt ur natursynpunkt.
– Området kring Bästeträsk är ett världsunikt och omistligt naturområde. Dagens beslut visar att regeringen tar skyddet av Sveriges natur på stort allvar, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).
Nordkalks planer kan stoppas
Det innebär att företaget Nordkalks planer på storskalig kalkutvinning sannolikt stoppas. Nordkalk har hotat med skadeståndskrav om det planerade kalkbrottet inte blir av. Om inte Nordkalk får fortsätta att bryta kalk innebär det enligt fackförbundet IF Metall att 400 arbetstillfällen kommer att försvinna från ön.
100 miljoner till nya jobb
Med anledning av regeringens beslut så presenterade också Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) ett jobbpaket till Gotland. Ön kommer att få ett stöd på 100 miljoner kronor från regeringen till arbetet med att ta fram nya jobb.
– Det som är klart är att vi vill gå in i ett samtal med regionen, fackförbund och det lokala näringslivet. Den här gruppen kommer att få ett öppet mandat för att se på olika möjligheter som stärker jobben inom industrin, säger Åsa Romson (MP).
Bakgrund: Kalkstriden på Gotland
Det finländska företaget Nordkalk är den ledande producenten av kalkstensprodukter i norra Europa. På norra Gotland bryter företaget 2,5-3 miljoner ton kalksten årligen. Det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen är på 170 hektar. Det är riksintressant för naturvården och en brytning riskerar att skada värdefull natur, bland annat vattnet i sjön Bästeträsk.
Men mot naturintressena står arbetstillfällen på Gotland. IF Metalls ordförande har varnat för att kalkindustrin på Gotland på sikt försvinner om Ojnareskogen skyddas.
Turerna har varit många:
- 2006 lämnade bolaget in en ansökan om kalkbrytning området Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland. Brytningsplanerna väckte starka protester.
- 2010 bestämdes att brytningen var tillåten, beslutet vann laga kraft.
- 2012 fick Nordkalk sitt tillstånd tillsammans med villkor för brytningen. Under sommaren stoppade miljöaktivister och lokalbefolkning avverkning av skogen i området. Tillståndet överklagades till Högsta domstolen.
- 2013 meddelade Högsta domstolen att en ny sammanhållen prövning av naturskyddsintressena ska göras, och ärendet skickades tillbaka till Mark- och miljödomstolen.
- 2014 gav Mark- och miljödomstolen tillstånd för verksamheten efter prövning av naturskyddsintressena.
- 2015 begär Naturvårdsverket att regeringen pekar ut ojnareskogen som ett natura 2000-område.
- 2015 vilandeförklarar Mark- och miljööverdomstolen målet i väntan på regeringens besked.
Mark- och miljööverdomstolens vilandeförklaring av ärendet gäller till och med idag, den 31 augusti.