Flera av deltagarna vid den dagliga verksamheten Radio Leo i Linköping har förlorat ersättningen från Försäkringskassan. Daniel Risarp (till höger) mår dåligt efter beskedet. ”Det känns som att man drar undan mattan för personer som redan har det klurigt”, säger handledaren Peter Bergqvist. Följ med på en direktsändning med Daniel som programledare. Foto: SVT

Daniel bröt ihop efter avslaget från Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Risarp, som har daglig verksamhet på Radio Leo i Linköping, förlorade ersättningen från Försäkringskassan och hänvisades till Arbetsförmedlingen.

– Jag mår ganska dåligt. Jag kan inte planera framtiden, det jag vill göra, säger han.

Daniel Risarp är programledare på Radio Leo i Linköping. Där sänder han varje fredag ett program om schlagerlåtar genom tiderna. Daniels autism innebär att han bland annat har svårt för sociala kontakter, men på Radio Leo intervjuar han numera artister till radioreportage.

Flera har förlorat ersättningen

Radio Leo är en daglig verksamhet och deltagarna har olika funktionsnedsättningar som innebär att de inte anses kunna ta ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Men den senaste tiden har flera av deltagarna blivit av med ersättningen från Försäkringskassan som anser att de borde kunna ta ett vanligt jobb.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Då bröt Daniel sönder och samman”

– Vi levde på som vanligt och sedan fick vi reda på att det blev avslag. Då bröt Daniel sönder och samman och blev väldigt deprimerad och tyckte livet var skit, säger Daniels mamma Mia Risarp.

– Jag mår lite dåligt, för jag kan inte planera framåt i framtiden, säger Daniel Risarp.

”De hamnar inom socialbidrag”

Handledaren Peter Bergqvist på Radio Leo anser att man ställer för stora krav på de här personerna.

– Det som händer nu är att personerna kommer att hamna inom socialbidrag. Det känns som man drar undan mattan för personer som redan har det rätt så klurigt, säger han.

Här finns hela granskningen och 800 berättelser från dem som berörs av det här.

Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.

Aktivitetsersättning och daglig verksamhet

Om man har en funktionsnedsättning och därför inte kan jobba ska man få ersättning från Försäkringskassan. Tidigare hette det förtidspension. Numera heter det sjukersättning.

Men innan det avgörs om man kan jobba eller inte så kan man få aktivitetsersättning. Det kan man få när man är mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller vart tredje år.

För att få aktivitetsersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år framåt. Man lämnar in läkarintyg och så gör Försäkringskassans handläggare en bedömning och fattar beslut.

När man fyller 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning. Då måste man söka sjukersättning. För att få det ska man lämna in ett läkarintyg och Försäkringskassans handläggare ska bedöma att man inte kan jobba under resten av sitt liv.

Försörjningstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, ska vara en tillfällig lösning. Det är till för människor som kan ta ett vanligt jobb, men som för tillfället behöver extra stöd. För att få försörjningsstöd måste man söka jobb och ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Försörjningsstöd är alltså inte till för personer med en funktionsnedsättning som har en daglig verksamhet.

Daglig verksamhet är en sysselsättning som man kan få via kommunen om man har en funktionsnedsättning som innebär att man inte kan ta ett vanligt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet