Veterinär Charlotte Wallmark berättar vad djurägare ska se upp med under jul och nyår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veterinär Charlotte Wallmark berättar vad djurägare bör se upp med under jul och nyår för att skona sina fyrfotade vänner Foto: Lovisa Gelin/SVT//TT

Julens faror för hunden och katten

Uppdaterad
Publicerad

Jul och nyår kan innebära extra mycket mat, klappar och ökad samvaro. Något som även inkluderar våra husdjur. Men det gäller att se upp säger veterinär Charlotte Wallmark.

Det kanske blir en och annan skinksvål till hunden eller katten under julbordet. Är det ett större sällskap kan det bli en hel del fett och det kan drabba djuren, framförallt hundar.

Katten och hunden samarbetar

– Det är vanligt med chokladförgiftningar. Man får kanske en ask som man ställer och sen glömmer bort. På natten är hunden eller katten där och tar. Det är inte ovanligt att de samarbetar, katten har ner det på golvet och hunden äter upp, säger veterinär Charlotte Wallmark.

Det är främst mörk choklad som gör djuren sjuka då de reagerar på teobromin som orsakar chokladförgiftning, med symptom som kräkning, diarré, hjärtklappning och kramper.

Charlotte Wallmark har arbetat en hel del runt jul och nyår. Hon berättar om de vanligaste farorna under högtiderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.