Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natten mot lördag utbröt en kraftig brand i en industrilokal intill E4:an mellan Norrköping och Linköping. Byggnaden innehöll bränngas som exploderade och fläkte upp taket på byggnaden. På grund av explosionsrisken hölls motorvägen avspärrad under lördagen. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Brand vid E4 utanför Norrköping – vägen stängs av hela lördagen

Uppdaterad
Publicerad

En industribyggnad i Melby gård utanför Norrköping brann kraftigt under natten mot lördag. På grund av explosionsrisken beräknas E4, som går intill byggnaden, vara avstängd under hela lördagen. Trafiken leds om.

– Vi måste ta höjd så att ingen riskerar att skadas, säger Lennart Ågren, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Branden började i ett företagshotell som ligger intill E4 mellan Norrköping och Linköping. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden, som är cirka 90 gånger 15 meter, redan övertänd och vad som senare visade sig vare en gasflaska exploderade inne i fastigheten.

I videon ovanför berättar insatsledaren om explosionen i natt.

Enligt de första prognoserna skulle trafiken ha kunnat släppas på vid klockan 9 på lördagsförmiddagen. Men släckningsarbetet visade sig vara mer komplicerat, och på morgonen kom beskedet från Trafikverket att vägen kommer att vara avstängd fram till kl 06 på söndagsmorgonen.

Prognosen kan tidigareläggas

Det finns en liten förhoppning om att avspärrningarna kommer att kunna lyftas tidigare än nuvarande prognos. Men det är högst osäkert när det gå att göra, säger räddningstjänstens insatsledare Joachim Ahlenbäck i SVT:s direktsändning.

– Det är fortfarande lite glödbränder och höga temperaturer, så vi är fortsatt oroliga för kärlsprängning av gastuber. De kan flyga upp till 300–400 meter om man har otur. Så det är därför vi måste hålla E4 avspärrad tills vidare, säger Joachim Ahlenbäck.

Ahlenbäck uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna, även om de är ute i skog och mark.

Då flaskorna ligger dolda går det inte att mäta värmen på dem, och därför är det svårt att veta när de har svalnat, säger Lennart Ågren.

Trafiken leds om

Polisen har spärrat av området och en bit av E4 i höjd med Trafikplats Melby, mellan Norrköping och Linköping, har stängts av i båda riktningar. Trafiken leds om i norrgående riktning vid trafikplats Norsholm och i södergående vid trafikplats Lövstad.

Larmet kom strax efter klockan 23 då en förbipasserande sett branden.

– Jag fick ett samtal 23.18 och åkte dit direkt. Det känns jäkligt skönt att ingen är skadad, men det blir ett hårt slag mot våra anställda. Jag är mest uppgiven nu, säger Daniel Jakobsson som äger Jakobssons svets.

Bostäder evakuerade

Det är ett industrihotell med olika verksamheter i byggnaden. Omkring byggnaden finns olika typer av bråte och en båt. Räddningstjänsten har även plockat ut brandfarliga varor ur byggnader intill.

Tre familjer som bor i hus intill fick evakueras i samband med branden. Vid 01.30-tiden uppgav räddningstjänsten att samtliga har kunnat återvända till sina hem. Ingen person har kommit till skada.

Se hela SVT Nyheters direktsändning från platsen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här finns fler bilder från nattens kraftiga brand vid Melby gård intill E4 utanför Norrköping. Foto: Ulf Wigh/Wighnews

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.