Krångliga regler kring schaktmassor – Länsstyrelsen i Östergötland gör insats

Uppdaterad
Publicerad

Flera olika lagar kan vara aktuella när det gäller hanteringen av schaktmassor. Under året bjuder Länsstyrelsen i Östergötland in till möten med kommuner och branschen för att informera.

Allt började med en serie seminarier som Östsvenska handelskammaren och nätverket Cleantech Östergötland låg bakom. Deltog gjorde kommunföreträdare, branschen och Länsstyrelsen. Nu tar Länsstyrelsen över stafettpinnen och fortsätter att bjuda in kommuner och branschen till möten.

– Det här gör vi för att vi behöver skapa mer resurseffektiva samhällen, säger Maja Kling Ek, som är energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Östergötland.

Norrköping

Möten ska informera och förklara

Länsstyrelsen kommer framförallt att hjälpa till med att lotsa i och förklara det minst sagt krångliga regelverket. Just när det gäller schaktmassor så är det många olika lagar och regler som man kan behöva ta hänsyn till. Miljöbalken, EU-lagstiftning, vattendirektivet och i vissa fall kulturmiljölagen är bara några exempel.

Målet med årets träffar är att schaktmassor ska utnyttjas och återanvändas i större grad än vad som sker idag. Dels kan det handla om att flytta massor från ett projekt till ett annat, dels att sortera materialet noggrannare.

– Jag tror att vi skulle kunna återanvända mycket mer om vi hade kunskap om massorna, säger Otto Strid, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Idag kan ibland ekonomiska och tidsmässiga skäl göra att förorenade massor blandas med rent material och följden blir att allt får gå till deponi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet