En man står i förgrunden med en mörk jacka, medan bakgrunden visar en stor gravgård med många gravstenar i ett grönt landskap, omgiven av träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogårdschefen Per Johansson berättar om hur församlingen jobbar med gravplatser i kris eller krig. Inte bara för civila, men också soldater och sjömän. Foto: David Hernqvist/SVT, Fredrik Sandberg/TT

Kyrkogårdschefen om tillgången på gravmark: ”Platser vi tittar på”

Publicerad

Inte bara civila ska Svenska kyrkan kunna begrava i kris. Uppdraget gäller också de som stupar i händelse av krig.

– Tänker man på det är det känslosamt, säger kyrkogårdschefen Per Johansson.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om hur Svenska kyrkan ser över sin gravsituation om kriget skulle komma, eftersom de då enligt lag ska kunna begrava fem procent av de boende inom en församling på kort tid.

Peter Johansson är kyrkogårdschef för Åkerbo församling strax utanför Linköping och ansvarar för totalt tio kyrkogårdar.

– Vi har jobbat med det några år, men just kris- och beredskapsbiten har man lite svårare att ta in än så länge. Det är något man inte varit utsatt för, säger Peter Johansson.

Inte bara civila – också soldater och sjömän

Men det är inte bara civila dödsoffer som omfattas av lagen, det handlar också om stupade soldater och sjömän. Och var de ska kunna begravas är något Åkerbo församling undersöker just nu.

– Det är sådana platser vi tittar på och var de kan ligga, samt hur många för att kunna tillhandahålla det i kris eller krig, säger Per Johansson.

I videon berättar Per Johansson om vad som krävs för att ta fram nya gravplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.