• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Länsstyrelsen sätter stopp för Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Anser att Nordkalk mörkat omfattningen.

Länsstyrelsen på Gotland ger företaget Nordkalk föreläggande om att redovisa vilka områden som ska avverkas, var det ska brytas och kväveläckage till vatten.

Av ett pressmeddelande framgår att länsstyrelsen uppmärksammat att den planerade skogsavverkningen omfattar ”en betydligt större areal än vad som framkommit i underlaget till Mark- och miljööverdomstolens dom”.

Kampen om kalket på Gotland

Enligt länsstyrelsen handlar den planerade avverkningen om cirka 60 hektar, jämfört med de 7-8 hektar som Nordkalk angett för det inledande arbetet.

Föreläggandet innebär att avverkningen inte för fortsätta förrän Nordkalk har svarat på länsstyrelsens frågor.

”Ett missförstånd”

Enligt Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt hänvisar länsstyrelsen till ett underlag som inte är aktuellt.

-Det är ett missförstånd, de har tagit ett felaktigt dokument och hittat uppgiften om ytan där, säger hon till TT.

Uppgiften om 7-8 hektar kommer från en tidigare avslagen byggnadsdom, enligt henne:

-I den dom som nu gäller finns inga ytor angivna överhuvudtaget för avverkningen.

I början av veckan ska företaget ha ett möte med länsstyrelsen för att reda ut vad som gäller. Nordkalk vill avverka cirka 60 hektar skog och anser sig ha tillstånd till det.

-Det är stopp tills vidare med själva avverkningen. Nu ska vi se vilka andra anläggningsarbeten vi kan sätta i gång omgående för att inte tappa tid, säger Eva Feldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet