Det har varit en extrem situation på Migrationsverket i Norrköping under hela hösten. När det var som värst hade man till och med asylsökande som sov i receptionen.
– Det finns folk som gråter på arbetsplatsen. Vi ser ingen ljusning. Jag klarar ett par veckor till sen vet jag inte, säger Jens Trysberg, handläggare på Migrationsverket i Norrköping som SVT Nyheter Öst tidigare har talat med.
Ständiga rekryteringar
I lokaler anpassade för 500 anställda jobbar i dag tusen personer. Det har varit ständiga rekryteringar för att klara arbetsbelastningen. Men det har inte räckt.
På en av asylenheterna har det gått så långt att Arbetsmiljöverket nu kräver att Migrationsverket gör något åt problemen.
Och det är facket som har slagit larm.
– Vi har tryckt på och jag ser det som ett nederlag att blanda in Arbetsmiljöverket. Jag hade hoppats att det skulle lösa sig på ett bättre sätt. Arbetsgivaren presenterade först en handlingsplan och tidsplan som vi tackade ja till, och sen uppfylldes inte det av olika anledningar, säger det Anna-Lena Hansson, huvudskyddsombud på fackförbundet ST.
Tufft för anställda
Vid arbetsmiljöverkets inspektion framkom att det finns anställda som gråter på väg till jobbet, att de har svårt att sova och riskerar att gå in i väggen.
– Vi har haft en extraordinär situation under hela hösten. Vi har kontinuerligt gjort insatser, både på den här enheten och andra enheter för att förbättra arbetsmiljön. Det är alltid olyckligt att vi inte lyckas så bra som vi skulle vilja, säger Migrationsverkets regionchef Elisabeth Boholm.
Anställda som gråter på väg till och från jobbet, vad säger du om det?
– Det är självklart väldigt beklagligt och så ska det inte vara. Det är viktigt att alla medarbetare har en dialog med sin chef om sin situation. Det är för att vi ska kunna göra något och sätta in åtgärder.
Kräver åtgärder
Nu kräver Arbetsmiljöverket att Migrationsverket tar hjälp utifrån för att undersöka den psykosociala arbetsmiljön och vilka risker som finns för de anställdas hälsa. Därefter ska de göra en handlingsplan.
Och det här är något som medarbetarna på enheten i Norrköping välkomnar, enligt huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson.
– De tackar och säger att det är ett välkommet beslut att göra den här psykosociala undersökningen.