• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Mamman sitter på trappan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samband med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer önskar Sofia Steneteg att skärmtiden på barnets fritids blir mer begränsat. Hör henne berätta mer i videon ovan. Foto: Linnea Burén

Mamma Sofia i Linköping vill se förändring kring skärmar på fritids: ”Leker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Barn blir sittande framför skärmar på fritids. Det upplever Sofia Steneteg som är mamma till ett fritidsbarn i Linköpings kommun. I samband med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer önskar hon förändring.

– Ofta när vi kommer och hämtar så sitter de med varsin padda, säger hon.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om skärmtid för barn har väckt stor debatt. Många föräldrar funderar på hur man ska förhålla sig till de nya råden.

En fråga som lyfts är hur mycket till barnen får tillgång till skärmar under eftermiddagarna på fritids.

– Jag tycker det är problematiskt när man lär upp barnen att slappna av med en film eller äta mat med en film. Förutom att de går miste om att leka med varandra, säger hon.

SVT Nyheter Öst:s rundringning visar att fritidsbarn får använda skärm olika mycket, beroende på kommun. Hör mer i klippet ovan.

Olika regler om skärmtid

Helena Elvstrand, biträdande professor vid Linköpings universitet, har gjort mycket fältarbete och forskar inom utbildning fritidshem, teknik och förskola. Hennes erfarenhet är att fritidshemmet inte använder skärmar i så stor omfattning.

– Det kan också vara så att barn med till exempel NPF diagnos behöver sitta lungt vid en skärm men sen kan det också vara så att det saknas resurser och att man då sticker fram en skärm, säger Helena Elvstrand.

Men hon är också oroad över att de nya rekommendationerna kan bidra till skuldbeläggning. Hör henne berätta i videon nedan.

Porträtt på en biträdande professor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Elvstrand, bitr professor vid Linköpings universitet berättar hur hon ser på de nya råden om skärmtid. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.