Kvinna i blå skjorta med mönster står framför universitetssjukhuset i LInköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Ådén är professor och barnläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping. Hör i kippet varför hon tycker de nya rekommendationerna är bra. Foto: Martin Klevelid/SVT

Barnläkaren om de nya skärmtidsråden: ”Bra att de är så tydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kring barns skärmtid välkomnas av barnläkarföreningen.
– Det finns nu så mycket forskning som visar att det finns ett samband mellan barns skärmtid och deras utveckling, säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin.

Under måndagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för barn och unga kring digitala medier och hur mycket skärmtid de ska få ägna sig åt. Barn under två år ska helst inte ha någon skärmtid alls och tonåringar ska högst ha tre timmar skärmtid om dagen.

– De flesta barn och unga i Sverige känner själva att det börjar bli för mycket skärmtid och både de och föräldrar vill ha råd och stöd i det här, säger Ulrika Ådén.

Medicinsk risk för folkhälsan

Barnläkarföreningen menar att det finns ett gediget kunskapsunderlag som visar att det finns risk att små barns kommunikativa utveckling påverkas vid för mycket skärmtid. Hos äldre barn påverkar skärmtiden sömnen och kan leda till psykisk ohälsa.

– Det här handlar inte om värderingar eller ideologi. Det här är medicinsk fakta där det finns en risk för våra barns utveckling, säger Ulrika Ådén.

Vuxnas skärmanvändning påverkar

Rekommendationerna riktas även till föräldrar där de uppmanas att se över sitt eget skärmanvändande när de är tillsammans med barnen.

Två pojkar sitter på en soffa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker barn och unga om FHM:s rekommendationer. Foto: Åsa Wendel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.