Acko Ankarberg Johansson är sjukvårdsminister i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla signaler vi får visar att det här inte räcker.” Acko Ankarberg Johansson (KD) utesluter inte en lagskärpning om botox och fillers. Hör mer i videon. Foto: SVT/Patrik Widegren

Ministern om olagliga skönhetsingrepp: ”Vi måste göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Patienternas hälsa och säkerhet står på spel när legitimerade läkare och sjuksköterskor medvetet bryter mot lagen – i en skönhetsbransch som växer för varje år. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) utesluter inte att lagen skärps ytterligare.

– Alla signaler vi får visar att det här inte räcker. Vi måste göra mer, säger hon till SVT.

SVT Nyheters granskning visar att det fortfarande finns mycket oegentligheter och oseriösa utövare inom skönhetsbranschen.

För tre år sedan infördes lagen om estetiska injektionsbehandlingar. Men redan nu säger sjukvårdsministern att den inte gett tillräcklig effekt och hon utesluter inte att lagen behöver skärpas.

SVT granskar skönhetsbranschen

Regeringen har gett Myndigheten för vårdanalys i uppdrag att utvärdera och granska branschen. Resultatet ska redovisas i slutet av 2025.

– Då kommer vi överväga och se vad vi kan göra mer.

Drabbar vårdkrisen

Fler söker vård efter misslyckade skönhetsoperationer och oseriösa behandlare belastar en redan ansträngd vård.

– Det är dubbelt tragiskt. Dels för patienten som drabbas av skada, men också därför att vården drabbas av ökad belastning, säger Acko Ankarberg Johansson.

Reporter sitter på britsen hos en skönhetsklinik och pratar med doktor om fillers

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bryter de legitimerade salongerna mot lagen – se när SVT:s reportrar vill boka tid för fillers och botox. Foto: Lovisa Gelin

Lagen om estetiska injektionsbehandlingar

Tidigare fick vem som helst utföra fillers- eller botoxbehandling. Men sedan en lagändring i juli 2021 är det bara legitimerade läkare och sjuksköterskor som får göra injektionsbehandlingar.

Efter lagändringen finns det krav på konsultation och betänketid. Den som vill göra injektionsbehandling måste skriftligt och muntligt få information om behandlingen, preparat och risker. Därefter måste patienten få 48 timmars betänketid innan man kan göra behandlingen. Det här för att skydda patienten för vårdskador.

Varje gång en patient besöker en ny salong ska konsultation göras och skrivas in i patientjournalen. Behandling kan bokas inom 6 månader efter konsultation.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet