Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) är självkritisk och anser att både styrningen av Försäkringskassan och lagstiftningen behöver ses över när det gäller ersättningen till unga vuxna med en funktionsnedsättning. I videon berättar han vad han vill göra. Foto: Pelle Wickman, SVT

Ministern: ”Vi har fått en extrem situation – lagen måste ändras”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bär en stor del av ansvaret för den hårdare bedömningen av unga vuxna med en funktionsnedsättning. Det visar den rapport som Inspektionen för socialförsäkringen presenterade under torsdagen.

– Självklart måste vi ta till oss den kritiska granskningen, men man kommer inte ifrån att grunden är ju lagstiftningen. Om du har en väldigt restriktiv lagstiftning så får det de här konsekvenserna, säger Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister.

Därför måste lagen ändras, slår han fast. Och tidigare i år tillsatte regeringen en utredning som ska se över lagstiftningen när det gäller aktivitetsersättningen.

”Ny styrelse för Försäkringskassan behövs”

– Vi har fått en extrem situation och en väldigt restriktiv tillämpning. Det krävs nu lagändring och Försäkringskassans styrning måste utvecklas, säger Ardalan Shekarabi.

Granskning: Ett riktigt jobb

Ett steg i den riktningen är en ny styrelse för Försäkringskassan, enligt Shekarabi. Idag meddelade regeringen att Heidi Stensmyren blir ny styrelseordförande för Försäkringskassan. Hon har tidigare varit ordförande i Sveriges Läkarförbund.

– Vi måste se till att Försäkringskassan kommer närmare sjukvården. Det är ett av skälen. Sedan behöver också den juridiska kompetensen förstärkas. För här pratar vi mycket om effekter som uppstår av en annan rättstillämpning.

Se mer av intervjun med socialförsäkringsministern i videon här ovanför.

Här kan du se hela granskningen ”Ett riktigt jobb”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet