Foto: SVT

Missing People sökte i olika områden i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har sökorganisationen Missing People övat på verkliga scenarion i ett skogsområde i Herrebro i Norrköping.

Sökinsatsernas syfte har varit att efterlikna flera verklighetsbaserade scenarion.

– Vi har en tonårstjej som har rymt hemifrån, vi har en förvirrad kvinna som har gett sig ut i kärret och så har vi en ung tonårsgrabb som cirkulerar i skogen så det är dem vi ska leta efter idag, säger övningsledaren Lotta Klang Bergström.

Norrköping

Övningarna har skett i områden kring Herrebro och Klinga i Norrköping.

Stor sökinsats förra året

Så sent som i höstas sökte Missing People i Östergötland efter en försvunnen man.

– Det man känner främst är ju att man gör nytta. Det är väl bara att gå tillbaks till sig själv om någon i min närhet skulle försvinna så skulle jag vara ytterst tacksam om det finns folk som på frivilligt ställer upp och letar eftrer personen. Det är spännande och hundarna tycker det här är fantastiskt kul också, säger hundföraren Alexander Almborg.

Och Lotta Klang Bergström minns flera fall.

– Det som fastnat hos mig är studenten som försvann i Linköping för två och ett halvt år sedan. Sedan har vi ett så kallat cold case i Gusum som vi har letat efter i två och ett halvt år, utan resultat, men det är ju ett fall som påverkar en för man får inget avslut förän man har hittat honom.

Drönare hjälper till i sökandet

Drönaren används för att kunna göra snabbare sökinsatser. En yta på en hektar kan till exempel sökas av på drygt sex minuter.

– En fotpatrull söker av en hektar på en timme. De är perfekta för stora områden, vattendrag och otillgänglig terräng, säger Håkan Nilsson-Ranta, drönansvarig, Misisng People.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet