• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Foto: TT

Mörkersikte tillåtet vid vildsvinsjakt

Uppdaterad
Publicerad

I veckan beslutade regeringen om förändringar i jaktförordning gällande vissa jaktmedel. Det blir tillåtet att använda elektroniska bildförstärkare, bildomvandlare eller värmekameror på vapen i jakt på vildsvin.

Beslutet välkomnas av jägareförbundet.

– Det här är för att underlätta beskattningen av vildsvinsstammen. De är nattaktiva djur och då kan detta underlätta, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent i Östergötland.

Det senaste jaktåret sköts rekordmånga vildsvin och de milda vintrarna har gynnat arten, säger Benny Nilsson.

– Utbredningen varierar i länet. Men på grund av att det har varit ett gott ollonår har det blivit fler avkommor. Flest vildsvin finns där det är mest småbruten mark, där landskapet inte är så öppet, säger han.

Inget tillstånd krävs

Idag är det endast tillåtet att använda mörkersikten och bildförstärkare, där jägarna ser en tredimensionell bild, efter godkännande från länsstyrelsen. Ändringarna i jaktförordningen, som träder i kraft den 15 maj innebär att jägarna inte längre behöver söka tillstånd.

Detta kan underlätta vid begränsning av vildsvinsstammen, säger Benny Nilsson men tillägger att vildsvin är läraktiga djur.

– Man behöver variera jakten då vildsvin är läraktiga. Eftersom de är flockdjur och lever i grupp, de som överlever lär sig och kan koppla sammanhang och undvika, säger Benny Nilsson.

Mörkersikten får endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.