Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför torkar inte färgen? Den gåtan gäckar Tjärstad kyrka där man målade om kyrkbänkarna 2019. Se mer i videon. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Mysteriet i Tjärstad kyrka: Målarfärgen torkar inte

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkbänkarna i Tjärstad målades om 2019. Snart fem år senare har färgen ännu inte torkat. Fenomenet förbluffar experterna.

– Aldrig sett något liknande, säger färgexperten Antti Broman.

– Vi har fått ersätta personers kläder efter att de fått färgfläckar, säger Håkan Hemäng, fastighetsansvarig i Rimforsa församling.

Gåtan har gäckat honom i flera år, varför torkar inte färgen?

Målades med linoljefärg

2019 målades kyrkbänkarna, i kyrkan som ligger mellan Linköping och Kisa, om med ny linoljefärg. Allt verkade ha gått enligt plan, men sedan fastnade församlingsmedlemmarna i bänkarna och fick färgfläckar på kläderna, vilket Corren var först med att berätta.

Efter att i flera år försökt lösa problemet valde man för ett år sedan att slipa bort färgen och måla bänkarna igen.

– Det gick bra till en början men under sommaren mjukades färgen upp och flera bröllopsgäster fick färgfläckar på sina kostymer, säger Håkan Hemäng.

Fenomenet förbryllar både målare, färgtillverkaren och experter. Varför torkar det inte?

Följ med till kyrkan och hör expertens teori i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.