Se i videon hur fiskinventeringen i Vättern går till. Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Fisken i Vättern inventeras för första gången sedan 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Vad det finns för fisk på djupt vatten i Vättern undersöks nästan varje år, men för första gången sedan 1998 tar man nu också reda på vilka fiskar som finns närmare kusten.

– Det här är jätteviktigt, nu får vi ju en heltäckande bild av vad det finns för fisk i sjön, säger Michael Bergström.

Han är fisketillsynsman på länsstyrelsen i Jönköping och leder arbetet med att provfiska på ett tiotal platser med grunt vatten runt om i sjön.

Olika bottentyper ska undersökas och Lemunda utanför Motala var den plats där man fick allra flest kräftor. 3 000 stycken och bara ett 50-tal större och mindre fiskar.

– När vi var här 1998 så fanns det inga kräftor i Vättern, men nu finns de i hela sjön, framför allt på den här sidan.

Att pilla kräftorna ur näten är ett tidskrävande jobb och det gör ont.

– Förra veckan hade jag inga handskar på mig och det tog tre dagar innan händerna läkte ihop, berättar Alf Hultqvist, en av de som hjälper till med att vittja näten.

Alla fiskar mäts

Projektet får EU-stöd och är ett samarbete mellan de fyra länsstyrelserna runt Vättern. Provfiskandet avslutas på fredag och sedan ska fångsterna analyseras. Michael Bergström oroar sig inte för att kräftorna helt har tagit över sjön utan berättar att man hittat gös, aborre, gädda, mört, gärs, siklöja, benlöja, nissöga, elritsa och stensimpa i näten.

– Några ädlare valörer som lax, öring eller röding får vi inte så här nära land, det är för varmt i vattnet.

Fiskarna som fångades mättes och vägdes, men kräftorna bara räknades och kastades sedan tillbaka i sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.