Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anläggningen producerar, under delar av året, långt mer än vad Postnord förbrukar. Se mer i videon och hör utvecklingschefen på Soltech energy solutions och projektansvarig på Postnord. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Nordens näst största solcellstak ligger i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

På taket på en av Postnords lagerlokaler i Norrköping ligger den drygt sex fotbollsplaner stora solcellsanläggningen. Den kopplades in i år och är Nordens näst största takplacerade anläggning.

Med sin årliga produktion av 6 GWh förser den framför allt det lokala elnätet med el. Men även Postnord, som i gengäld för att de upplåter sitt tak, får köpa billigare el. Ägarna är Soltech energy solutions tillsammans med ett investmentbolag.

– Alla stora tak som finns är redan nyttjad yta, så jag tycker att det är en självklarhet att använda stora tak till solceller, säger Rickard Lantz, utvecklingschef på Soltech energy solutions.

Norrköping

Anläggningen producerar, under delar av året, långt mer än vad Postnord förbrukar. En solig sommardag produceras ungefär 5 MWh.

– Det är en viktig del i vår energiomställning. Inte minst när vi nu ska minska CO2-utsläppen i våra transporter. Vi kommer ha tillgång till mer och mer effekt för att få all logistik att fungera med nya snabbladdare till elbilsladdning och så vidare, säger Bengt Ydebäck, projektansvarig på Postnord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet