• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Invigningsceremoni på Gotland av regementet P 18 i Visby. Foto: TT

Nu återinvigs regementet på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens verksamhet har halverats under de senaste 28 åren. Men nu återinvigs ett av de nedlagda regementena – P 18 på Gotland.

– Det är ett historiskt ögonblick, säger gotlänningen Sune Jakobsson till SVT Nyheter.

I ett tal under måndagens invigning sade överbefälhavaren, Micael Bydén, att Gotland är en strategisk plats och har varit det över århundradena – så även i dag.

– Vi lever i en säkerhetspolitisk verklighet av oförutsägbarhet och snabba skeenden, även i vårt närområde. För att möta varje hot och möta varje utmaning måste vi finnas där våra förmågor behövs. Dit hör Gotland. Håll fanan hög, säger han.

Försvaret på Gotland

Antalet regementet har minskat

Sedan år 1990 har antalet regementen och flottiljer minskat från att ha varit 40 stycken till endast 20. Den största neddragningen inom Försvarsmakten skedde på 2000-talets början – då skars antalet ner till 23 stycken.

Därefter försvann även jägarregementena i Östersund och Arvidsjaur, och 2005 lades även P18 på Gotland ner. Men i och med dagens återinvigning av P 18 på Gotland, blir de 20 regementena och flottiljerna i landet 21 stycken i stället.

– Det är ett historiskt ögonblick och det här betyder mycket för Gotland, säger gotlänningen Sune Jakobsson till SVT Nyheter.

Kungen med under invigningen

Regementet med stridsgruppen ska omfatta cirka 350 personer, men alla kommer inte att finnas permanent på ön. Omkring 150 är fast anställda och resten tidvis anställda eller värnpliktiga.

Under invigningen lämnade kungen över en regementsfana, samma som han överlämnade i oktober 2002.

År 2020 väntas Gotlands regemente vara fullt utbyggt och det nya garnisonsområdet på Tofta skjutfält vara klart. Kostnaden beräknas bli omkring 780 miljoner kronor.

Ny försvarsöverenskommelse

Anledningen till att regeringen och riksdagen 2015 beslutade om en permanent militär närvaro på ön var det försämrade säkerhetsläget och ett aggressivare Ryssland.

Nyligen ingick det svenska försvaret en överenskommelse med Finland och USA, i den amerikanska huvudstaden Washington DC. Den nya, trilaterala försvarsöverenskommelsen innebär bland annat en större amerikansk truppnärvaro i dessa delar av Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet