En man står vid dörren till en självkörande buss i en urban miljö. Bussen har en färgglad design med text och nummer 15 synligt på fronten. I bakgrunden syns träd och en asfalterad gångväg, vilket ger en känsla av en modern och hållbar transportlösning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 18 000 personer har utnyttjat framtidsbussarna under de fem åren som de har funnits. Nu vill projektledaren uppmana fler att testa på och åka med. Foto: Martin Klevelid

Nu kan man boka de självkörande bussarna i Linköping – nya gator inkluderas

Publicerad

Som en del av olika forskningsprojekt har de självkörande minibussarna funnits på Campus Valla i Linköping i fem år. Nu tas nästa steg då man kan som passagerare boka sin resa.

– Vi ser fram emot att olika personer med olika behov bokar sin resa, säger projektledare Tobias Broman.

De har inte plats för många, men ett mindre sällskap på sex personer kan få åka med samtidigt. De kör sakta, men säkert. De självkörande bussarna har haft mer än ett forsknings- och symboliskt värde för Linköpings universitet, menar de som ligger bakom projektet Ride the Future.

– De har faktiskt ett transportvärde. Vi har skjutsat studenter, medarbetare, områdesbor och de på äldreboende och deras anhöriga, säger Anna Anund, forskningschef på VTI.

Möjliggjort över 30 forskningsprojekt

Tanken med bussarna är att möjliggöra forskning kring framtidens autonoma system och se vad de kan bidra med. Det finns drygt 30 projekt där man har studerat hur det är att jobba ombord eller i anslutning till fordonen genom att titta på hur förarens arbetsdag ser ut. Det har också tittats på användare med speciella behov, till exempel blinda personer.

– Vi försöker sätta dem i den vardagen som människor har under sitt resande för att förstå vad behöver förbättras och vad är bra som det är nu.

Varför on demand och hur funkar tjänsten? Följ med på en resa från att boka till att stiga ombord i klippet ovan.

En person står i fokus med en mikrofonfäste synligt, medan en autonom buss syns i bakgrunden. Bussen är färgglad med gröna och rosa detaljer, och det är en solig dag med blå himmel. Andra personer kan skymtas i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är jättestolt. Vi har hållit på med det här projektet i 5-6 år och jag har sett hur den här familjen med olika parter vuxit samman. Vi har tagit beslut att gå vidare och det är det som är innovation”, säger forskningschef Anna Anund. Foto: Martin Klevelid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.