Andelen svåra bristningar har ökat i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland är en region som ofta hyllas för att vara bra på att ta hand om förlossningsskador. Men samtidigt är det en av de regioner där störst andel kvinnor spricker upp kraftigt under förlossningarna.

Det är betydligt större risk att drabbas av en svår bristning vid förlossning i Östergötland än i till exempel grannregionen Jönköping. De senaste åren har andelen allvarliga bristningar dessutom ökat i Östergötland, visar en analys som SVT:s Uppdrag granskning låtit göra av den senaste statistiken från Socialstyrelsen.

Eric Hildebrand är medicinskt ledningsansvarig på förlossningsavdelningen i Linköping och i inslaget ovan berättar han om problemen, men han vill också lyfta fram det forskningsarbete som görs i arbetet och som lett till att man blivit bättre på att till exempel upptäcka inre skador.

Vården – Val 2022

Nya arbetsmetoder

För att bryta trenden inspireras Östergötland av hur man arbetar på andra platser i landet – framförallt i Hudiksvall. Se mer om det i videon här nedanför. Eric Hildebrand tycker att man redan märker av bättre resultat:

– Det är det här som är så bra med att kunna ta ut siffror och jämföra sig med andra sjukhus, så att man kan sätta in åtgärder där det behövs.

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet