Moa Lindh på Novahuset, snapchat och andra appar på en mobil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Projektet handlar om att vi ska nu undersöka och testa att ha stödsamtal med barn och unga via Snapchat”, säger Moa Lindh på Novahuset. Foto: Marie Walter

Ny stödfunktion på Snapchat – initiativ i Linköping ska tackla sexuellt våld mot unga

Publicerad

Novahuset i Linköping har fått beviljat stöd från Jämställdhetsmyndigheten för att genomföra ett projekt som ska ge stöd till barn och unga från hela landet som har blivit utsatta för sexuellt våld.

– Det sexuella våldet mot barn ökar lavinartad vilket innebär att vi vuxna måste steppa upp och finnas där barnen finns, säger Moa Lindh, projektledare för ”Stöd på Snapchat”.

Föreningen Novahuset har arbetat uppsökande och förebyggande mot sexuellt våld sedan 2020 och de märkte snabbt att Snapchat är en plattform där det finns ett behov av trygga vuxna . Därför sökte föreningen stöd hos Jämställdhetsmyndigheten. Man fick en dryg miljon i stöd från myndigheten och nu har man börjat med en tre månader lång kartläggning som ska komma fram till exakt hur stödfunktionen på sociala medieplattformen ska se ut.

– Vi skickar ut enkäter och vi har också fokusgrupper där vi bjuder in på intervjuträffar. Vi vill veta från målgruppen själva vad de vill ha för stöd och sen ska vi försöka leverera det på bästa sätt, säger Moa Lindh.

Tre av fyra har appen

De senaste siffrorna från Internetstiftelsen visar att tre av fyra födda på 2000-talet använder Snapchat och att nästan var tionde flicka har blivit ombedd att skicka nakenbilder på sig själv mot betalning.

– Vi vill visa för barnen att vi finns där och att det finns massor med hjälp att få. Och ett ställe där man kan få hjälp är på Snapchat, som är deras app, säger Moa Lindh.

Start i november

Redan nu kan man ställa frågor till Novahuset via Snapchat men stödprojektet kommer att börja efter kartläggningsperioden någon gång i november.

Se och hör mer om det sexuella våldet som barn utsätts för och stödet de kan få i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.