Tre timmar efter att studiens friska frivilliga deltagare – sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter – druckit ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en stor hamburgare och en chokladkaka (*) var deras blodsockervärden lägre jämfört med när de fick alkoholfritt vin i glasen.
För hungerhormonet ghrelin var kurvan liknande. Nivåerna landade lägre även där när deltagarna druckit alkoholhaltigt vin.
Vilken är nyttan med den här typen av studier?
– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol. Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet.
Snus gav ingen positiv effekt
I studien undersökte man också om nikotin i samband med mat hade någon påverkan på nivåerna av blodsocker eller ghrelin.
– Jag ville ha med snus, eftersom det används väldigt ofta i Sverige. Jag ville se vad som händer med de här hormonerna, blodtrycket och ämnesomsättningen. Men jag är lite besviken på att jag inte kunde hitta något positivt med snuset, säger Fredrik Nyström.
(Läs mer om nikotinets effekter i en artikel här nedanför.)
Studien kommer att publiceras officiellt inom kort.
* Not
Hamburgaren som användes i testet var Big Mac, och kakan var Triple Chocolate Cookie, båda från Mc Donalds.