Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Professorn: ”Det finns så fantastiskt lite forskning på snus”

Publicerad

Nikotin i form av snus i samband med mat sänkte inte nivåerna av blodsocker eller hungerhormonet ghrelin. Det visar en färsk studie gjord vid Linköpings universitet.

– Jag är lite besviken på att jag inte kunde hitta något positivt med snuset. Det höjde mest blodtryck och stresshormoner, men jag ska leta vidare, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet.

Däremot fann man att ett glas vin till maten sänkte både nivån av blodsocker och ghrelin.

(Läs mer om studiens resultat i en artikel här nedanför.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet