På fastigheten Målma söder om Gryt finns planer på att bygga små kärnkraftverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På ett område i Målma, söder om Gryt i Valdemarsviks kommun, vill bolaget Kärnfull Next bygga kärnkraftverk. Hör mer om planerna i videon. Foto: Kärnfull Next

Nya kärnkraftverk kan byggas i Valdemarsvik – Kommunen: ”Väldigt positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Kärnfull Next presenterade på onsdagen sina planer för kärnkraft i den östgötska skärgården med mellan fyra och sex reaktorer i Valdemarsviks kommun. Kommunstyrelsens ordförande är positiv.

– Det är väldigt positivt för kommunen att det finns planer på stora etableringar oavsett vad det handlar om, säger Per Hollertz (M), ordförande för kommunstyrelsen i Valdemarsvik.

Hör Per Hollertz (M) om kärnkraft i Valdemarsvik i videon ovan.

Kärnfull Next skriver att de har ett samarbetsavtal med markägaren Latona Group gällande prospekteringsrättigheterna för kärnkraft på en fastighet i Målma i Valdemarsviks kommun.

Informera närboende

Den pågående förstudien avslutas efter sommaren och har enligt bolaget visat såpass goda förhandsresultat att de valt att informera kommun, närboende och nu allmänhet om planerna på en så kallad SMR-park.

Bolaget Kärnfull Next, som registrerades 2022 har en negativ omsättning och tillgångar på tre miljoner kronor.

Illustration av hur en SMR-park med flera små modulära reaktorer kan se ut Foto: Kärnfull Next

– Vår plan är att tillföra stora mängder stabil och hållbar energi till sydsvenska områden med stort effektbehov, säger Christian Sjölander, vd Kärnfull Next. Om allt går enligt plan ska SMR-parken börja leverera el någon gång under första halvan av 2030-talet.

I augusti 2023 meddelade företaget Kärnfull next att de har ett samarbetsavtal om kommersiell kärnenergi inom Studsviks industriområde utanför Nyköping.

Kort om Små modulära reaktorer, SMR

I världen idag finns ett 80-tal olika typer av SMR i olika stadier av utveckling eller drift.

Storlekarna varierar mellan 2 och 470 MW elektrisk effekt.

Vanligast är termiska reaktorer med vattenkylning, men det finns också reaktortyper som använder smält salt, gas eller flytande metall som kylmedel.

Källa: Fortum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.