Sveriges prognoser från Energimyndigheten bygger på att el från ny kärnkraft väntas kosta 55-60 öre per kilowattimme. Att jämföras med 35 öre för vindkraft på land.
SVT kan nu avslöja att Vattenfall fått in prisuppgifter från flera leverantörer av både stora och mindre så kallade SMR-reaktorer. Slutsatsen totalt är kostnader på 90-112 öre per kilowattimme. Nära dubbelt så mycket som tidigare bedömning alltså. Vattenfall menar att den nivån främst gäller en första storskalig reaktor, där man inte får ner priset med skalfördelar.
– Kostar kärnkraften en krona per kilowattimme, ser det inte ut som det kommer byggas någon ny kärnkraft alls, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.
”Grundbult att staten går in”
I deras analyser väntas elpriset öka till år 2045 med spotpriser på 50-60 öre i årsgenomsnitt. Men redan om kärnkraften blir 20 procent dyrare än man trott faller lönsamheten – och det är tveksamt om det kan byggas reaktorer utan subventioner.
Tidigare har Vattenfall sagt att nya kärnkraftverk bara kommer att byggas på marknadsmässig grund.
I Tidöavtalet aviserade man 400 miljarder kronor i kreditgarantier för ny kärnkraft. Nu säger både regeringen och Vattenfall att det inte kommer räcka. Det krävs ännu mer stöd eller subventioner.
– Det är en grundbult att staten går in och delar risken med oss, säger Desireé Comstedt, chef för affärsutveckling kärnkraft på Vattenfall.
Krävs mångmiljardstöd
Bygger man motsvarande två stora kärnreaktorer till 2035, som regeringen förordar, innebär priset på 90-112 att det krävs cirka 4-5 miljarder kronor per reaktor och år i subvention.
Fortsätter man till tio nya reaktorer till 2045, som regeringen vill, kan subventionen bli lägre, då priset per reaktor väntas sjunka när man bygger fler – det gäller ännu mer för de mindre SMR-reaktorerna. Totalt kan det det enligt Energimyndigheten ändå krävas hundratals miljarder.
Vattenfall menar samtidigt att om staten går in och delar risken får man billigare lån, och då kan totalkostnaden sjunka.