Ulf Kristersson (M), Ebba Bush (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Rebecka Haglund/SVT

Sverige skriver under global kärnkraftsdeklaration

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tillsammans med 21 andra länder skrivit under en deklaration med målet att öka energiproduktionen från kärnkraft. Enligt deklarationen går länderna med på att jobba mot att trippla energin från kärnkraft från 2020 till 2050.

– Låt oss omfamna att klimatåtgärderna är brådskande men också möjligheterna som följer, säger Ulf Kristersson i sitt tal vid klimatmötet COP28.

I deklarationen går man bland annat med på att kärnkraft också drivs utifrån högsta miljömässiga och säkerhetsmässiga standard samt att rekrytera fler länder. Sverige har varit ett av de drivande länderna bakom avtalet.

– Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28, sade statsminister Ulf Kristersson (M) vid ett anförande på lördagen.

Klimatmöte COP29

Bland länderna som skrivit under deklarationen vid det stora klimatmötet COP28 finns, utöver Sverige bland annat, USA, Frankrike, Sydkorea och Finland.

Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050. Deklarationen är dock inget bindande avtal.

Sveriges del

TT: Betyder detta att Sverige ska trippla sin kärnkraftskapacitet fram till 2050?

– Det kommer det krävas mycket mer kärnkraft men vi kommer inte att låsa fast en siffra för hur stor del av den kommer att stå för jämfört med andra energislag, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

För att klara ett nettonollutsläpp kommer elbehovet att öka kraftigt. Vägen dit stavas kärnkraft, enligt Ebba Busch.

– Sverige gör ett åtagande att öka kärnkraftsproduktionen men vi kommer också att bidra till ökningen i andra länder, bland annat genom den energiforskningssatsning vi ska presentera framöver.

Enligt Ebba Busch kommer grunden i den svenska kärnkraften ligga i den färdplan som presenterades i mitten av november. I den slås det fast att det ska bli ny kärnkraft med effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer som ska vara på plats senast 2035 och en ”massiv” utbyggnad av kärnkraft till 2045.

”Avgörande”

Magdalena Andersson (S) kommenterade kärnkraftsöverenskommelsen till SVT efter sitt jultal i Årsta i Stockholm.

– Det är ju bra att länder kommer överens om mer fossilfrihet. Det är avgörande för hur vi ska minska klimatutsläppen. Men det som Ulf Kristersson också behöver fokusera på men inte tycks förmå är hur vi ska få mer billig el i Sverige här och nu, säger hon.

Fakta: Länderna i deklarationen

Länderna som skrivit under deklarationen där de tillsammans åtar sig att verka för att trippla kärnkraften globalt framtill 2050:

USA, Bulgarien, Kanada, Tjeckien, Finland, Frankrike, Ghana, Ungern, Japan, Sydkorea, Moldavien, Mongoliet, Marocko, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Sverige, Ukraina, Förenade Arabemiraten, Storbritannien.

Källa: USA:s energidepartement

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet