Olje-VD:n Sultan al-Jaber har setts av kritiker som fel man för att lyfta frågan om en utfasning av olja, gas och kol. Men i ett första utkast visar ordförandeskapet att fossila bränslen är på bordet.
I en punktlista för energisektorn finns en rad omstridda förslag:
• Ut- eller nedfasning av fossila bränslen.
• Ut- eller nedfasning av kol och stopp för ny kolkraft.
• Utfasning av fossila subventioner
• Koldioxidlagring
Utkastet ska enligt ordförandeskapet ses som byggstenar och en startpunkt för förhandlingar.
FN-chefen: Vi måste helt sluta elda fossilt
Under snart 30 år av klimatmöten har aldrig orden olja eller fossila bränslen skrivits in i besluten trots att de är själva orsaken till att det blir varmare på jorden. Det var först på mötet i Glasgow för 2 år sen som länderna efter kaotiska scener i slutet lyckade enas om att kol utan koldioxidrening ska trappas ner.
COP-ordföranden på årets möte, Sultan al-Jaber, talade vid invigningen om ett fortsatt användande av fossila bränslen, men fick svar av FN-chefen António Guterres som krävde ett snabbt stopp.
– Vi kan inte rädda en brinnande planet med en brandslang full med olja, sa han, och fortsatte:
– Målet om 1.5 grad är bara möjligt om vi helt slutar elda fossila bränslen. Inte minskar eller renar dem.
Stora klyftor
Om, och i så fall hur, fossila bränslen ska nämnas i ett slutdokument är mötets mest brännande fråga. Kina, Ryssland, och oljeländerna hör till de som motsätter sig en utfasning. Afrikanska länder vill inte heller fasa ut eftersom de vill använda olja och kol för att ta sig ur fattigdom.
USA och EU hör till dem som kämpar för ett stopp för fossila bränslen utan koldioxidrening.
Hur man ska se på fossila bränslen med eller utan koldioxidrening splittrar också länderna. Många länder har stora förhoppningar på att kunna lagra koldioxiden för att på så sätt kunna fortsätta med fossila bränslen. Men inte bara FN-chefen utan även många forskare anser det orealistiskt.