Nytt projekt ska utreda näthatet

Uppdaterad
Publicerad

En förening i Norrköping får 200.000 kronor för ett projekt om lyckade strategier mot näthat.

Det är den idella föreningen Sibship Society som just nu arbetar med att sammanställa olika strategier och metoder som exempelvis företag och skolor använder sig av för att motverka näthatet.

– Vi vill visa att det finns effektiva sätt att verka mot näthat för så väl företag och organisationer som för skolor och politiska partier, säger Louise Berg från Sibship Society.

Näthat

Projektet kommer att resultera i en rapport som beskriver och utvärderar de olika arbetssätten. Rapporten ska i sin tur kunna användas som utgångspunkt och metodöversikt för de som vill arbeta vidare med problematiken.

Måste börja tidigt

– Näthatet har exploderat, så det är inte forskat om det. All forskning börjar komma nu eftersom det blivit ett så stort problem, säger Louise Berg.

Hon menar att informationen och förarbetet innan barn börjar använda internet måste bli bättre.

– Det finns inga vett- och etikettregler för nätet. Det krävs både hemifrån och från skolan att man pratar om det här, säger Louise Berg.

Sajt blockerades

I förra veckan stängde Nyköpings kommun ned det sociala nätverket ask.fm på skolornas datorer efter att skolpersonal, polis och socialtjänst larmat om kränkningar, hot och trakasserier (läs mer i artikeln nedan).

– Jag kan tycka att det är ett jättebra sätt, men sedan är problemet att de flesta unga har smartphones. Men det är jättebra att skolor tar problemet på allvar, säger Louise Berg.

Safer Internet Day

Projektet har tilldelats 200.000 kronor från Internetfonden och rapporten beräknas bli klar i slutet av april.

Imorgon infaller Safer Internet Day som uppmärksammar barn och ungas internetanvändande. Syftet är att uppmuntra till ett säkrare och mer ansvarsfullt användande och att förbättra ungas situation på nätet. Bakom står EU-nätverket Insafe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Näthat

Mer i ämnet