Två personer står tillsammans inomhus, med en väggskylt i bakgrunden som säger ”Valkommen till Ödeshög”. Den ena personen bär en mörk cardigan och har en rosa rosett, medan den andra är klädd i en ljus skjorta med en mörk kavaj. Rummet har en enkel, modern inredning och en projektor syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 34.15 till 33.95 procent. Så mycket sänker Ödeshögs kommun skatten inför kommande året. Men vad innebär det i praktiken? Hör politikerna svara i klippet. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Ödeshög sänker skatten och satsar på skolan: ”En budget för medborgarna”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade de styrande partierna i Ödeshögs kommun, M, S och C, nästa års budget. I kort tänker kommunen sänka skatten, satsa på barn och ungdom och de har inga planer på nedskärningar.

– Det är en budget för medborgarna och välfärden, säger Teodor Johansson (M).

Hur kommer det sig att Ödeshögs kommun har en så hög skatt?

– Det var till år 2020 som man valde att höja skatten med hela en krona. Det var något som majoriteten gjorde då helt enkelt, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Andersson (M).

Många väljer att höja skatten när det är ekonomiskt tufft – hur har ni resonerat?

– Vi har jobbat med varenda konto och vi har inga neddragning på något sätt. Vi kan se att vi kan göra den här satsningen. Vi ska inte betala mer skatt än vad vi behöver göra.

”Det betyder så mycket för barnen”, säger Jenny Aakula som själv jobbar inom skolvärlden. Hör mer röster i klippet ovan. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.