• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Experter: Risken för skogsbränder ökar

Uppdaterad
Publicerad

Innan sommarens skogsbrand i Västmanland var Kräklingbobranden på östra Gotland den största svenska skogsbranden i modern tid. Det var för 22 år sedan men i framtiden befaras brandrisken öka i Östersjölandskapen.

När släckningsarbetet efter skogsbranden vid fornborgen Torsburgen i Kräklingbo socken var över fanns inte mycket kvar av den skog som skogskonsulent Karin Wågström tidigare hade inventerat.

– Det är ju stora, öppna, kala ytor ännu i dag, 22 år efter branden, säger Karin Wågström, som arbetar på Skogsstyrelsen på Gotland. 

Skogsbranden i Västmanland

Samtidigt pekar hon på att naturen i sakta mak återhämtar sig och att en brand ger plats för nya växter och insekter. Och kanske kommer dessa arter att få ännu mer utrymme i framtiden.

Enligt beräkningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap så kommer brandrisksäsongen att bli längre i slutet av det här århundradet.

Ökad risk

Mest utsatta är Östersjölandskapen där vi får räkna med att risken för brand ökar från dagens femtio till hundra dagar per år. För Gotlands och Ölands del kan det till och med bli så mycket som 120 dagar per år.

Som skogsägare gäller det därför att tänka framåt.

– Tallen är ett träslag som är anpassat att klara skogsbrand ganska bra, säger Karin Wågström och borstar bort lite sotad bark från en av tallarna som stod emot branden för 22 år sedan.

Lövträd brinner sämre

Skogskonsulenten berättar att tallen dessutom är mer tålig mot torka än exempelvis gran och att den därför är ett bra alternativ att plantera om man tänker på klimatförändringar och skogsbränder.

– Sedan måste man ju sprida riskerna generellt och då kan det vara en god ide att öka sin andel lövträd på sina marker eftersom de inte brinner så bra och därför ofta klarar skogsbränder, säger Karin Wågström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet