Bilden på höns i en besättning. Arkivbild, som inte har något med utbrottet att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Oklart vad som orsakade newcastleutbrottet i Östergötland

Publicerad

Efter utbrottet av den fruktade Newcastlesjukan i Ödeshög, där 18 000 höns tvingades avlivas, har situationen nu stabiliserats. Länsveterinär Andrea Ståhl betonar att smittrisken är låg.

Det var för en vecka sedan som det blev känt att en fjäderfäbesättning i Ödeshög drabbats av den smittsamma virussjukdomen. Restriktionszonerna gäller fortfarande och innebär att varken djur eller produkter får lämna gården.

Länsstyrelsen har i nuläget varken misstänkt eller kunnat bekräfta några nya fall av sjukdomen.

– Smittrisken bedöms som relativt låg och läget är lugnt med tanke på omständigheterna, säger hon.

Avlivningen av de närmare 18 000 hönsen är genomförd och ett omfattande saneringsarbete har inletts. Källan till smittspridningen är fortfarande oklar.

– Det är naturligtvis en svår situation för den drabbade besättningen, som har påverkats hårt av utbrottet, tillägger Andrea Ståhl.

Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket berättar mer om virussjukdomen i klippet nedan. Det var ett uttalande i samband med ett newcastleutbrott i Helsingborg i maj tidigare i år.

Bild på värphöns

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals höns avlivades i Helsingborg, efter att ha drabbats av den smittsamma newcastlesjukan tidigare i år. Bilden är en arkivbild som inte har något med utbrottet att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Newcastelsjukan

• Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.

• Sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos tamhöns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar

• I Sverige är de mest vanliga symtomen att produktionen av ägg minskar och att det blir förändringar i skalen.

• Infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.