ledmarkering, roddbåt i våtmark, Anne Hederén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi jobbar hela tiden med nya sträckor, säger Anne Hederén. Se här hur leden dras om genom Åsens våtmark och hör varför. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Östgötaleden förändras varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Östgötaleden ligger väl där den ligger tror nog de flesta, men leden måste ständigt förändras för att fungera. Faktum är att sträckningen ändras någonstans varje vecka.

– Vi jobbar hela tiden med nya sträckor. Gärna med rundslingor i närheten av en tätort, korta etapper där man kan börja och sluta på samma ställe, säger Anne Hederén, strateg på Region Östergötland.

Se i videon ovan hur folk leds in i naturreservatet istället för på grusvägen förbi. Här genom Åsens våtmark mellan Rumma och Falerum.

Naturreservat i Östergötland

Folk ska

Nya sträckor i nya och gamla reservat

I de många nya naturreservaten behöver leden dras in. Men även in i många av de befintliga, där leden istället för att leda in i de vackra delarna, bara går förbi. Men det ska det bli ändring på nu.

Klimatförändringen märks

– Klimatförändringen gör också leden bitvis blötare. Vi lägger mycket resurser på bättre spänger, så att man kan ta sig fram torrskodd längs vår 150 mil långa Östgötaled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturreservat i Östergötland

Mer i ämnet