• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Leden blir allt viktigare både för folk och besöksnäringen, så här behöver kommunerna tänka till. Hör Carina Jarhall och Anne Hederén om den utmanande Östgötaleden. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Regionen: ”Östgötaleden behöver resurser precis som en idrottsanläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges längsta låglandsled, den 150 mil långa Östgötaleden är populärare än någonsin och har blivit en allt viktigare del för besöksnäringen. Det ställer höga krav på leden som nu är under upprustning.

Intresset för vandring, som redan innan pandemin var en av de största resetrenderna, har förstärkts. Det märks inte minst på Östgötaleden.

– Vi håller på för fullt med vår upprustning och kvalitetsförstärkning, säger Anne Hederén, Region Östergötlands strateg.

Naturreservat i Östergötland

Hittills är 45 mil av leden, en knapp tredjedel, upprustad med nya frästa vägvisningsskyltar med avståndsuppgifter till faciliteter som toalett, rastplats, utsiktspunkter och nästa del- och slutmål.

Förutsättning för besöksnäring och friluftsliv

– Leden är en tillgång för näringslivet och blir en allt viktigare del för vår besöksnäring, säger Åtvidabergs ledutvecklare Carina Jarhall, när vi möter henne på rastplatsen vid Gärdserums kyrka.

Besöksnäringen marknadsför kommunen genom leden och kan exempelvis sälja övernattningar och vandringspaket.

– Och då måste det vara en bra kvalitet på leden. Här behöver kommunerna tänka över sitt förhållningssätt och sin syn på vad meningen med leden är, säger Anne Hederén.

– Nu analyserar vi behoven i resten av leden och har precis börjat ta fram nya etappkartor med fördjupad information om sträckorna, som ska finnas vid alla startplatser, liksom på den digitala kartan och på hemsidan, fortsätter hon.

Hör dem om nymodigheter och utmaningar på leden i videon ovan

120 etapper med 50 etappstarter

Region Östergötland har lagt en halv miljon kronor extra på Östgötaleden för att mildra effekten av pandemin. Av dem har 300 000 kronor lagts på tillgänglighetsanpassade och eldsäkra grillar i elva av länets 13 kommuner, som sökt och fått pengar till det.

Östgötaledens utveckling och skötsel

Östgötaleden är ett gigantiskt samverkansprojekt mellan huvudmannen Regionen och länets 13 kommunerna som är ansvariga för driften tillsammans med sina 53 skötselföreningar och en mängd markägare, som upplåter sin mark till allmänheten.

Skötselföreningar får arvode och kan vara lokala idrottsföreningar, orienteringsklubbar, fotoklubbar och bygdeföreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturreservat i Östergötland

Mer i ämnet