Björn Gustafsson ordf Östergötlands Golfdistriktsförbund natur- och miljövård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Golfbanorna är inte enbart till för den som spelar golf, utan är en del av samhället idag”, säger Björn Gustafsson som är ordförande i Östergötlands Golfdistriktsförbund. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Östgötska golfklubbar vill vårda värdefull natur – får stöd av WWF

Publicerad

Efter att Östergötlands golfdistrikt med alla sina klubbar utmärkt sig för att satsa på naturvård, ger nu WWF pengar till deras naturvårdsprojekt.

Naturen på golfbanorna ska nu bli vildare, menar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet som i sitt nya samarbetet uppmuntrar golfklubbar över hela landet att registrera sina vilda kvadratmeter.

15 miljoner kvadratmeter eller 15 kvadratkilometer – så stort område täcker enbart golfklubbarna i Östergötlands distrikt. Den ”oskötta” delen är sammanlagt fem kvadratkilometer stor.

Inventering på alla golfklubbar

Redan 2022 gjorde Östergötlands golfdistrikt tillsammans med länsstyrelsen en naturvärdesinventering för att gynna djur- och växtlivet. Syftet var att se vilka åtgärder som golfklubbarna själva kan göra för att öka den biologiska mångfalden.

Flera miljoner kvadratmeter får naturplan

Nu ska de mest värdefulla områdena få naturplaner för hur de ska skötas. Världsnaturfonden ger golfdistriktet fria händer att använda pengarna till experthjälp och annat de anser ger bäst ”vild” valuta för pengarna.

Se vad golfarna anser om klubbarnas vilda satsning i videon ovan.

Flera östgötska banor ligger i eklandskapet, t ex Vreta Klosters bana här i videon. Både ekarna och de blommande örterna gillar att slyet hålls tillbaka. Barlagda sandbäddar för pollinatörer, våtmarker som vattenbunkrar och naturstigar är några andra exempel på vad naturplanerna ska resultera i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.