SVT Nyheter Öst har granskat stödet till unga vuxna med en funktionsnedsättning. Vi har presenterat helt nya siffror som visar en kraftig ökning när det gäller hur många som förlorar sin ersättning från Försäkringskassan, trots att de har en funktionsnedsättning.
Under veckan har vi haft en chatt öppen där hundratals personer har valt att berätta sin egen berättelse.
Här finns hela granskningen med siffror som inte tidigare har redovisats och totalt över 800 berättelser från dem som berörs av det här.
Här är några av inläggen:
”Hela systemet borde göras om”
”Jag arbetar med ekonomiskt bistånd och är så glad att detta uppmärksammas och granskas. Det är väldigt få av mina unga vuxna klienter som är arbetsföra, uppskattningsvis 20 procent. Det känns som hela systemet borde göras om”, skriver Stina som jobbar med försörjningsstöd.
”Det knäcker våra deltagare”
”Detta knäcker våra deltagare totalt och riskerar allt arbete vi gemensamt gjort under ett par år för att bryta en långvarig och nedbrytande isolering”, skriver Sabina som är föreståndare för en daglig verksamhet.
”Tryggheten drogs bort”
”Min son är född med en utvecklingsstörning och från gymnasietiden till 29 års ålder blev han beviljad aktivitetsersättning. Han har provat praktikplatser som inte har lett till något. Men från 30-årsdagen bedömer Försäkringskassan att han kan ta ett heltidsarbete på öppna arbetsmarknaden. Helt plötsligt drogs tryggheten bort och den ekonomiska situationen raserades”, skriver Lisbeth som är förälder.
”Jag orkar snart inte längre”
”Efter många tillkortakommanden har jag förstått att jag inte kommer kunna få någon anställning. Arbetsförmedlingen säger att den inte kan hjälpa mig, utan Försäkringskassan ska ge mig sjukbidrag. Men Försäkringskassan säger nej och hänvisar mig till kommunens försörjningsstöd. Jag orkar snart inte längre med ångesten över min situation”, skriver Tommy som blivit av med ersättningen.
Vad händer med dem som plötsligt skickas till Arbetsförmedlingen?
Här finns hela granskningen och totalt 800 berättelser från dem som berörs av det här.
En del av inläggen skrevs under en vecka i februari-mars, under första delen av granskningen. De flesta inläggen skrevs under en vecka i november.
Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.