Patrik johansson och SVT:s reporter går nedför en trappa i vattenverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dricksvattenchef Patrik Johansson vid Region Gotland förklarar hur de hanterar PFAS. Foto: SVT

PFAS i gotländskt grundvatten – men renas i vattenverket

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland har man hittat PFAS i enstaka vattentäkter, men dessa föroreningar tas bort i reningsprocessen i vattenverken. Det vatten som kommer ut till konsumenterna har inga förhöjda värden.

– Nej, vi har ingen PFAS i dricksvattnet hos kund. Där det finns är i råvattnet, alltså det obehandlade vattnet. Så ut från våra vattenverk finns det inte PFAS som överstiger gränsvärdena, säger Patrik Johansson, chef för dricksvattenenheten i Region Gotland.

Se mer om det gotländska vattnet i klippet ovan.

I en rapport från 2023 konstaterade länsstyrelsen på Gotland att det förekom föroreningar av PFAS i vattentäkter på ön:

”Uppföljning av kommunala täkter genomfördes hösten 2022. Det hittades då PFAS i 6 av 22 vattentäkter, och halterna var något högre i 5 av dem jämfört med 2021. Ingen halt var dock över något gränsvärde för dricksvatten eller tröskelvärde för grundvattenkemi”

Gränsen sänks

PFAS har tidigare upptäckts i närheten av Visby flygplats, där husägare med enskilda brunnar har drabbats.

Om två år sänks den tillåtna halten PFAS i dricksvatten från 90 nanogram per liter till 4. SVT har frågat över 70 kommuner och vattenverk, som hade kemikalierna i dricksvattnet i Livsmedelsverkets senaste kartläggning från 2021.

Nästan alla har fortfarande PFAS i dricksvattnet, visar SVT:s granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.