– Den stora solcellsparken, den har vi lagt i malpåse, säger Gunnar Bendelin, ordförande i det lokala utvecklingsbolaget Nygarn utveckling i Östergarn.
I maj meddelade Svenska Kraftnät att de skrotat planerna på att bygga en ny, tredje elkabel till fastlandet. I och med det så slogs benen undan för vind- och solkraftsbranschen på ön eftersom de nuvarande kablarna har nått sin kapacitetstak när det gäller export av ström till fastlandet.
LÄS MER: Ingen ny elkraftsförbindelse till Gotland
Lokala satsningar istället
I början av september kom nästa spik i kistan när Gotlands Energi, på grund av kabelbeskedet, beslutade att inte ta emot fler elproducenter i sitt nät.
LÄS MER: Stopp för ny elproduktion på Gotland
I Östergarn tvingas man nu att tänka om. Någon stor solcellspark blir det inte utan istället satsningar på hushåll och gårdar. Eftersom man inte kan koppla in sig på nätet för att sälja överskottselen, så måste den tas om hand på annat sätt.
– Den stora utmaningen nu är att kunna lagra den el som vi kommer att producera, säger Per Flink från Nygarn utveckling.
Lagrad solenergi
En lösning är att lagra solkraften i batterier, en annan är att omvandla den till vätgas som kan användas i fordon.
– Om vi tittar på det här med gårdsprojekt så använder många gårdar stora mängder dieselolja som man skulle kunna byta ut mot ett förnyelsebart bränsle, säger Per Flink.
– Vi har inte gett upp detta med att vi vill jobba med energiproduktion utifrån lokalsamhällets behov. Där har vi fått ny iver och kraft känner vi, säger Gunnar Bendelin.
Se hela inslaget i SVT Play