Ett av de sju förfalskade pass som den 49-åriga polisanställda kvinnan tillverkade på jobbet. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Polisanställd i Norrköping förfalskade pass – får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Efter upptäckten om att sju stycken falska pass har tillverkats med hjälp av polisens utrustning i Norrköping kom på fredagen tingsrättsdomen mot de tre personer som åtalats.

En 49-årig kvinna som tidigare varit civilanställd vid polisen i Norrköping döms till två år och tre månaders fängelse för grov urkundsförfalskning, dataintrång och osant intygande.

En 42-årig man döms till ett år och tre månader för grov urkundsförfalskning och en 24-årig man till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till grov urkundsförfalskning.

Ett av de falska passen upptäcktes av tyska myndigheter i oktober 2023 när en person från Syrien använde det för inresa i EU från Dubai. I förhör har handläggaren uppgett att hon ville hjälpa en bekants släkting att ta sig in i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.